Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Lärarförbundet: Nu kräver vi omtag kring lönerna

Lärarbristen slår över hela landet, men allra störst är den i Stockholms län. Här kommer 16 000 lärare behöva rekryteras till år 2019. Vi kräver nu omtag och tydligare prioriteringar från den nya majoriteten i Stockholms stadshus.

Publicerad: 26 augusti 2015, 13:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En av fyra som väjer en annan utbildning hade kunnat tänka sig att bli lärare, men valde bort det på grund av den låga lönen.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

LärarbristStockholmLärareLärarlönerLärarbristen

Alla talar om lärarbristen. Men tyvärr räcker det inte att tala om den, ska vi lyckas locka fler lärare till yrket krävs handling. För det många inte vet är att läraryrket är det bästa yrket som finns.

När man får rätt förutsättningar att möta barn och elever och se dem växa är det oslagbart att vara lärare. På samma sätt kan det bli motsatsen om rätt förutsättningar inte finns på plats.

Runt om i Sverige, och inte minst i Stockholm, märks redan lärarbristen av. Enligt SCB kommer lärarbristen uppgå till 65 000 inom tio år. Lärare och skolledare vittnar om att det är svårt att hitta vikarier och svårt att hitta behöriga lärare till de lediga tjänsterna.

Barngrupperna på förskolorna och fritidshemmen växer samtidigt som lärartätheten sjunker. Alldeles för många lärare är obehöriga. Enligt Skolverket saknar var tredje lärare i Stockholms län behörighet i det ämne de undervisar. Och det är från och med nu som detta kommer få stora konsekvenser.

Lärarbristen slår över hela landet, men allra störst är den i Stockholms län. Här kommer 16 000 lärare behöva rekryteras till år 2019. Inom tio år kommer var tredje kommunalt anställd lärare i länet att gå i pension och det samtidigt som länets högskolor nu i höst antog 1 700 lärarstudenter.

Om alla de 1 700 studenterna slutför utbildningen blir det ändå alltför få nya lärare för att täcka behovet.

Med andra ord: det är hög tid att göra något åt problemet. Som tur är finns det lösningar.

Vi vet varför unga människor väljer bort lärarutbildningen. En av fyra som väjer en annan utbildning hade kunnat tänka sig att bli lärare och huvudanledningen till varför man valde bort det var den låga lönen, visar en undersökning som Demoskop gjort på Lärarförbundets uppdrag.

Stockholms skolborgarråd Olle Burell måste därför tydligare stå upp för de prioriteringar på lärarlöner som han tidigare har talat om. För samtidigt ser vi prioriteringar som dessvärre pekar åt ett helt annat håll.

Inför höstens val möttes vi av Socialdemokraternas vallöften för Stockholms skolor. 3 000 fler lärare skulle anställas och elevgrupper och klasstorlekar skulle bli mindre.

Löften med goda intentioner som också skulle ha en stor betydelse för att minska lärares arbetsmängd. Men var ifrån ska detta nya tillskott av lärare komma?

Lärarförbundet Stockholm ser följande lösningar:

• Fortsätt satsa på lärares löner. Det är inte bara en satsning på Stockholms skolor och förskolor, utan också en satsning för att Stockholm ska behålla sin roll som Sveriges tillväxtmotor. En fortsatt satsning på lärarlöner i Stockholm är därför en investering i hela Sveriges framtid.

• Vidta de åtgärder som krävs så att arbetet med att minska lärares arbetsbelastning får effekt i lärarens vardag.

• Se över elevens lärande- och arbetsmiljö. Det är dags att inse att lärarnas förutsättningar att få vara lärare hänger ihop med elevernas förutsättningar att lyckas.

Vi kräver omtag och tydligare prioriteringar från den nya majoriteten i Stockholms stadshus.

Sveriges största arbetsgivare för lärare måste gå före och visa vägen. Det Stockholm gör, prioriterar och signalerar är av största vikt för hela landet.

Johan Törnroth, ordförande Lärarförbundet Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev