onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Lärarförbundet: Jo, skolan behöver fler lärare

Att vi vill ha lärarassistenter och socialpedagoger betyder inte att vi inte vill ha fler lärare, skriver Lärarförbundet i en replik till Svenskt Näringsliv.

Publicerad: 4 februari 2016, 10:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LärarlegitimationLärarbristKommunerSkolanUtbildningLärareFriskolor

REPLIK Svenskt Näringslivs Fredric Skälstad drar i Dagens Samhälle 3/2 slutsatsen att Lärarförbundet accepterar lägre lärartäthet eftersom vi efterlyser fler yrkesgrupper i skolan. Det är att dra stora växlar på vår uppmaning att avlasta lärarna från arbetsuppgifter som andra kan utföra. Behovet av lärare minskar inte för att lärarassistenter och socialpedagoger anställs i skolorna.

Fler lärare står fortfarande högst upp på listan över vad skolan behöver. Men det är inte det enda som behövs – det behövs också bättre möjligheter för lärarna att ägna sig åt elevernas lärande och att öka kvaliteten i undervisningen.

När eleverna blir fler och lärare saknas står vi oundvikligen inför en situation där klasserna växer, lärartätheten sjunker och lärarnas arbetsbelastning ökar. Det är en utveckling som vi har varnat för länge och som vi verkligen inte vill ha. Det drabbar eleverna och kan leda till en negativ spiral som ökar lärarbristen ytterligare.

Lärarna toppar redan i dag statistiken över stress och hög arbetsbelastning och vi vet genom våra undersökningar att mycket tid går åt till arbetsuppgifter som inte är relevanta för elevernas lärande. Det vore förödande om arbetsbelastningen ökade ytterligare. Den måste tvärtom minska så att lärarna får möjlighet att fokusera på elevernas kunskapsutveckling.

Ingen kan betvivla att vi i Lärarförbundet i första hand vill ha fler lärare. Fler lärare måste finnas med som övergripande mål i alla beslut som politiker och huvudmän fattar. Men just nu finns det helt enkelt inte tillräckligt många lärare att anställa, och nya lärare tar tid att utbilda. Som realister är det vårt ansvar att föreslå lösningar som kan förbättra arbetssituationen ute i skolorna som också kan bidra till ett mer attraktivt läraryrke.

Att vi vill ha lärarassistenter och socialpedagoger betyder inte att vi inte vill ha fler lärare. Bristen på lärare finns i hela utbildningssystemet, i hela landet. Om vi ska kunna tillgodose elevernas rätt till behöriga och legitimerade lärare måste uppvärderingen av läraryrket fortsätta.

De viktigaste åtgärderna är högre lön och lägre arbetsbelastning. Ett sätt att minska arbetsbelastningen är just att anställa fler yrkesgrupper.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev