söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Lång rad av skolnedläggningar fall för domstol

Publicerad: 3 april 2023, 08:14

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Beslutet att med kort varsel lägga ned ett antal förskolor och grundskolor i Linköping har väckt ont blod. Beslutet har överklagats, men planerna får fortskrida.

Ämnen i artikeln:

FörskolaÖverklaganSkolanUtbildning

Tre förskolor och två grundskolor i Linköping läggs ned efter vårterminen, beslutade kommunens barn- och ungdomsnämnd nyligen. Inom loppet av ett tiotal dagar ska barnens föräldrar ha önskat plats på annan för- eller grundskola till hösten.

Ytterligare åtta förskolor och en grundskola läggs ned nästa år, enligt politikernas beslut. Motiveringen till de totalt 14 nedläggningarna är en minskande befolkningsprognos och för mycket skollokaler.

Beslutet väckte omedelbart protester och i fredags hade 49 personer överklagat och begärt att planerna fryses i väntan på slutligt avgörande (inhibition). Ett av argumenten är att politikerna inte tillräckligt sett till barnens bästa.

Men förvaltningsrätten i Linköping säger nej till ett tillsvidare-stopp. Det faktum att ett antal familjer på kort tid måste göra ett skolval är inte ett tillräckligt skäl, enligt domstolen som också konstaterar att nedläggningen av skolorna "inte är omedelbart förestående".

Två av de 49 överklagandena avvisas, eftersom de är undertecknade av barn. För att få överklaga kommunala beslut måste man vara myndig.

Förvaltningsrätten ska senare ta ställning till om själva beslutet om skolnedläggning tagits på rätt sätt.

TT

LÄS MER: Lista: Här blev nästan hälften underkända i matte

LÄS MER: Skoldebattören till politikerna: ”Berätta var det ska skäras ner – ta ansvar”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev