söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

L vill tvinga friskolor ta emot omplacerade elever

Publicerad: 27 juli 2021, 11:33

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att alla skolor ska vara skyldiga att ta emot omplacerade elever. Foto: Stina Stjernkvist/ TT

Även friskolor ska vara skyldiga att ta emot elever som omplaceras för att de hotat någon, anser Liberalerna.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningFriskolorHot

När elever måste omplaceras för att de hotat lärare eller andra elever ska friskolor som drivs med skolpeng vara skyldiga att dela ansvaret med de kommunala skolorna, sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i dag på en pressträff.

På frågan hur stor hon bedömer friskolornas vilja att vara med svarar hon:

– Jag tror inte att det ska handla om frivillighet, det ska handla om samordning i kommunen. De som bedriver skolor med stöd av skolpeng ska inkluderas i ett system som gör det möjligt att flytta på utagerande elever som utsätter andra för hot och annan fara.

LÄS MER: Skolkommunalrådet: ”En elev som förstör för andra måste förflyttas” 

Sabuni redogör på pressträffen för tre nygamla skolförslag, som partiet slipat lite ytterligare på. Förutom bättre och verkliga möjligheter att flytta på elever så handlar det också om att elever som begår brottsliga handlingar alltid ska polisanmälas. Varje skola måste ha rutiner för det.

I dag kan det, enligt Nyamko Sabuni, hända att skolor inte anmäler brott som elever gjort sig skyldiga till eftersom det skulle kunna skada just den skolans varumärke.

Liberalerna vill också se att en rektor omedelbart ska kunna stänga av en elev tillfälligt, utan att invänta en utredning. En rektor på gymnasiet ska även ha mandat att stänga av en elev för gott.

Lars Larsson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev