Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

L: ”Straffa inte duktiga barnmorskor”

Sverige bör vara ett land där det är lönsamt att utbilda sig och ta ansvar på jobbet. Så är det inte i dag, åtminstone inte i kvinnodominerade yrken i offentlig sektor. Det vill Liberalerna ändra på genom skattesystemet.

Publicerad: 5 oktober 2017, 08:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I dag får sex av tio barnmorskor och var tredje psykolog inte behålla mer än femtio kronor av den sist intjänade hundralappen, resten är skatt.

Foto: Smartphotos


Ämnen i artikeln:

UtbildningBarnmorskorLiberalernaBudget 2018

Sverige är i dag det land i hela västvärlden där det lönar sig allra sämst att utbilda sig. Fackförbundet Saco visar i en studie att för många lönar sig utbildning dåligt eller inte alls när man tittar på inkomsten över hela livet. Det gäller framförallt för kvinnodominerade yrken i offentlig sektor; för samhällsviktiga yrken som lärare, sjuksköterskor och socionomer innebär utbildning en ren förlustaffär i plånboken.

Så kan vi inte ha det. Sverige ska vara ett land där det är fint att vara driftig och ha höga ambitioner. Ett land där det lönar sig att utbilda sig och ta ansvar på jobbet. Då krävs att vi tar itu med att skattesystemet i dag straffbeskattar utbildning. Exempelvis får i dag sex av tio barnmorskor och var tredje psykolog inte behålla mer än femtio kronor av den sist intjänade hundralappen, resten är skatt.

Det är inte rimligt. Därför föreslår Liberalerna i vår skuggbudget att färre ska betala 50 procent i marginalskatt, så att fler människor får behålla mer av sin lön. Förslaget innebär att brytpunkten för statlig skatt nästa år höjs från cirka 36 600 kr till 43 100 kr per månad. Det innebär att 400 000 svenskar färre behöver betala 50 procent i marginalskatt. Det är så vi skapar ett skattesystem som belönar den som utbildar sig och tar ansvar på jobbet.

Den svenska vänstern kritiserar detta ”för att det gynnar de rika”. Men är det rimligt att exempelvis barnmorskor beskattas som om de vore höginkomsttagare? Under de senaste åren har den rödgröna regeringen höjt skatten så att över 100 000 fler svenskar nu beskattas som höginkomsttagare. Konsekvensen är att ungefär var fjärde av alla med någon typ av löneinkomst i dag betalar statlig skatt. Mer än var tredje heltidsarbetande klassas i dag som så rik att de att inte ska få hålla mer än hälften av en inkomstökning. Det bidrar starkt till att sjuksköterskan som mitt i livet vill vidareutbilda sig till barnmorska inte vinner något ekonomiskt på det.

I grund och botten handlar detta om synen på rättvisa. Där socialisten ser rättvisa som att alla har lika mycket ser liberalen att rättvisa är att alla ha samma förutsättningar, men där utbildning, ansvarstagande och höga ambitioner ska löna sig. Det är rättvist att den som anstränger sig och tar ansvar också får frukterna av detta.

När människor utbildar sig blir välfärden bättre. När skatterna belönar utbildning vinner vi alla på det.

Mats Persson, riksdagsledamot (L) ekonomisk-politisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev