Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Kvinnofientlighet bakom SD:s syn på aborträtten”

Vägen till färre aborter går via preventivmedel och bra sexualupplysning. Men chansen att få se konservativa politiker propagera för mer sexualundervisning och bättre tillgång till preventivmedel är totalt obefintlig. För dem handlar debatten om att återigen ta makten över kvinnors kroppar och kvinnors frihet.

Publicerad: 18 augusti 2017, 08:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är samma gamla kvinnofientliga politik som alltid, skriver Gulan Avci om SD:s poltitik.


Ämnen i artikeln:

FeminismSverigedemokraternaLiberalerna

I Aktuellt i veckan debatterade Rossana Dinamarca (V) och Paula Bieler (SD) de dilemman som uppstår vid mycket sena aborter. Paula Bieler menade att gränsen för abort har justerats ett flertal gånger genom åren på grund av den medicinska utvecklingen, vilket gör att vi kan rädda barn allt tidigare under graviditeten. Därför borde man överväga att justera gränsen nedåt igen.

Paula Bieler vill ge sken av att det är just den sista veckan som hon vill justera när Sverigedemokraterna i själva verket vill flytta gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12. Debatten visar tydligt att kvinnors rättigheter aldrig kan tas för givna.

År 1974 antogs vår svenska abortlagstiftning, till stor del tack vare den kamp som dåvarande Folkpartiets kvinnoförbund drev. Då infördes en grundläggande rättighet för kvinnor i Sverige att få bestämma över sina liv, sina kroppar, och att själva välja om och när de kan ta på sig ansvaret att bära, föda och uppfostra ett barn.

Det senaste åren har konservativa och populistiska krafter vädrat morgonluft och som en konsekvens ifrågasätts återigen kvinnors rättigheter runt om i världen. Inte ens i Europa kan vi ta aborträtten för given. På Malta är abort helt förbjudet och på Irland och Nordirland är aborträtten väldigt restriktiv, där abort endast tillåts när det finns en fara för kvinnans liv. Men i många länder inom EU, som Makedonien, Kroatien och Italien bubblar abortmotståndet. Senast förra året demonstrerade Polens kvinnor och många här i Sverige utanför Polens ambassad mot förslaget att totalt förbjuda abort. Förslaget drogs tillbaka i sista sekunden, den här gången.

Och ingen har väl undgått de konservativa vindar som blåser i USA. Ett av Trumps första beslut som nyinstallerad president var att införa en så kallad ”Global gag-rule” – eller ”munkavleregel”. Det innebär ett förbud för alla internationella organisationer som får amerikanska biståndspengar att tala eller informera om aborter.

Historien och statistiken talar sitt tydliga språk. All erfarenhet visar att abortförbud leder till illegala ingrepp som utgör ett hot mot kvinnors hälsa. Kvacksalvare utan medicinsk utbildning ser möjligheter att tjäna pengar på desperata kvinnor.

Vägen till färre aborter går via tillgången till preventivmedel och bra sexualupplysning. Men chansen att få se konservativa politiska politiker propagera för mer sexualundervisning och bättre tillgång till preventivmedel är totalt obefintlig. Därför att för dem handlar debatten om att återigen ta makten över kvinnors kroppar och kvinnors frihet.

Det är ingen slump att Sverigedemokraterna inte bara vill inskränka rätten till abort utan också vill återinföra sambeskattning, ta bort de öronmärkta månaderna i föräldraförsäkringen och öka möjligheterna för deltid för kvinnor. Samtidigt som de vill ta kamp för fattigpensionärer, som ofta är kvinnor. De ser inte sambandet mellan sin egen politik och kvinnors ekonomiska självständighet. Med Sverigedemokraternas politik kommer färre kvinnor att klara sig själva ekonomiskt.

Sverigedemokraterna vill ofta få det att framstå som om deras politik har kvinnors bästa för ögonen. Men trots att de politiska budskapen är fint förpackade är det samma gamla kvinnofientliga politik som alltid.

Dagens politiska utveckling visar att vi aldrig får sluta kämpa för kvinnors rättigheter. Varje ny generation svenska kvinnor och män måste försvara en så pass etablerad reform som aborträtten. Även år 2017 när den återigen är hotad.

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev