Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Kvalitet måste gå före kvantitet i förskolan”

Frågan om heltid i förskolan handlar inte om att underkänna föräldrars behov eller moralisera över deras val. Min kritik handlar om verkligheten.

Publicerad: 4 maj 2017, 10:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörskolaBarnStockholm

Replik. Den socialdemokratiska författaren och bloggaren Marika Lindgren Åsbrink tar i en krönika upp den viktiga frågan om Stockholms förskolor. Lindgren Åsbrink och jag är fullständigt överens om att det behövs mer resurser till förskolan, något som Socialdemokraterna, som leder majoriteten i stadshuset dock har underlåtit att tillföra. Istället har S infört en reform som innebär att även barn till föräldralediga har rätt till heltid på förskolan.

Bland annat mot bakgrund av att inga nya resurser tillförs har jag som oppositionsborgarråd kritiserat reformen hårt. Självklart har familjer olika behov och valfrihet är en hjärtefråga för oss moderater, men frågan om heltid i förskolan handlar inte om att underkänna föräldrars behov eller moralisera över deras val. Min kritik handlar om verkligheten.

En verklighet där förskolelärarbristen är påtaglig och svårigheten att rekrytera ny personal en realitet. Den pedagogiska verksamheten är huvudsakligen förlagd mellan 9-15 varje dag så barnen går inte miste om det. Däremot har nu föräldralediga rätt att sätta sina äldre barn i förskolan betydligt längre än 40 timmar i veckan, något som ifrågasätts av samtliga remissinstanser.

En stark oro för hur en redan pressad situation kommer att bli ännu mer ansträngd har uttryckts av såväl professionen som föräldrar. Inget av detta baseras på något slags moralpanik, utan är slutsatser dragna utifrån den förskolesituation som råder. Situationen påverkar alla i förskolan: barnen, personalen och föräldrarna. Som politiker är det mitt ansvar att lyssna på de höga varningsklockor som ljuder kring denna ofinansierade reform och agera. Uppföljningar visar också att barn som går heltid har ökat med 60 procent i vissa stadsdelar.

Att verka för att förskolan har de resurser som behövs för en miljö som präglas av det pedagogiska uppdraget och inte av stress och press, det är att sätta barnen i centrum. Kvalitet ska gå före kvantitet i förskolan och det står jag för.

Anna König Jerlmyr, oppositionsborgarråd (M) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörskolaBarnStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev