söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Kunskap är viktigt – även för nämndemän”

Nämndemännen får genom våra kurser möjlighet att söka andra infallsvinklar och information om sexuella övergrepp. Det påverkar knappast deras möjligheter att vara objektiva.

Publicerad: 14 oktober 2016, 12:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Genom att skapa frivilliga mötesplatser för nämndemän blir vi länken mellan den unga rörelsen Fatta och den gamla institutionen nämndemannasystemet, skriver debattören. Foto: Patrik Svedberg


Ämnen i artikeln:

Sexuella övergreppRättssäkerhetHotar kunskap oberoendet?SkolanUtbildning

REPLIK Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson skriver i sin replik ”Olämpligt att lobbygrupp utbildar nämndemän” att det finns allvarliga problem med vår utbildning om sexuella övergrepp för nämndemän.

Att agera mot sexuella övergrepp är viktigt. Det behövs ett kunskapslyft för att öka förståelsen, skrev vi i Dagens samhälle.

Vi konstaterar dock att vi har en annan syn än Bengt Ivarsson på kunskap och nämndemännens möjligheter att vara objektiva.

Nämndemän i Umeå, Sundsvall, Stockholm, Göteborg och Malmö får den här hösten möjlighet att ta del av fakta och statistik om sexuella övergrepp. Det är en följd av en satsning som vi på Studieförbundet Vuxenskolan gör tillsammans med organisationen Fatta, Liberala kvinnor, Centerkvinnorna och Miljöpartiet.

För oss som folkbildare och ett av Sveriges största studieförbund är människors möjlighet till utveckling och utbildning väldigt viktigt. Det är genom att träffas, mötas och ta till oss av olika infallsvinklar som vi människor tillsammans utvecklar samhället. Det är en av anledningarna till att vi varje dag gör mängder av kurser och studiecirklar i olika ämnen i hela Sverige.

När vi nu dessutom skapar frivilliga mötesplatser för nämndemän blir vi länken mellan den unga rörelsen Fatta och den gamla institutionen nämndemannasystemet.

Fakta och statistik om sexuella övergrepp presenteras på utbildningen och nämndemännen som deltar får också möjlighet att reflektera, fundera och diskutera.

För oss handlar det om att skapa nya mötesplatser och ge människor – till exempel nämndemän – möjligheten att söka andra infallsvinklar och ännu mer information än den de redan hade. Kunskap och möjligheten att mötas är alltid viktigt, tycker vi.

Ulrika Carlsson, ordförande Studieförbundet Vuxenskolan

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev