Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Kulturskolan ska inte styras från Stockholm”

Ingen kommunal kulturskola blir bättre för att den styrs från Kulturdepartementet i Stockholm. I stället har Moderaterna förtroende för att kommunerna själva skapar en kulturskola av hög kvalitet, skriver M-ledamöterna i riksdagens kulturutskott.

Publicerad: 20 december 2018, 15:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Arne Forsell, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

KulturskolaModeraternaKommunerBudget 2019

REPLIK I debattartikeln ”Barnen får betala för blått slag mot kulturskolan” i Dagens Samhälle (13/12) hävdar Lawen Redar (S) tillsammans med övriga socialdemokratiska ledamöter i kulturutskottet att Moderaterna låter barn och ungdomar betala för skattesänkningar. Inget kan vara mera fel.

Den borgerliga budgeten som vi lade fram, och som nu har antagits av riksdagen, innebär att kommunerna redan nästa år får ett tillskott på 3,5 miljarder kronor som de även kan använda till kulturskolornas verksamhet. Den rödgröna regeringens politik har inneburit minskade inkomster för landets kommuner och dess invånare. Tyvärr har det i många fall blivit kultursektorn som fått lida för detta. Vi sänker skatten för vanliga familjer och det vet vi kan ge positiva effekter även för kultur och bildning.

Reformen med statligt riktat ekonomiskt stöd är en del av den S-ledda regeringens ambition att öka den statliga styrningen av de kommunala kulturskolorna. Sveriges 290 kommuner är olika och deras kulturskolor ser och ska få se olika ut. Vi vill att kulturskolans verksamheter ska vara nära människorna som bor i kommunen. Styr staten för detaljerat tappar man den närheten. Vi tror helt enkelt inte på idén att kulturskolorna i allt högre utsträckning ska styras från Stockholm. Mål och riktade statliga ekonomiska bidrag är alltid per definition styrande.

Moderaterna tycker att kulturskolorna är mycket viktiga. Om man tittar runtom i Sverige ser vi exempel på kommuner som verkligen arbetar och förstår vikten av att ge barn och ungdomar möjlighet att utöva kultur. Därför har Moderaternas politik ett särskilt fokus på barn och unga som kommer från socialt utsatta miljöer. Vi värnar reformen Skapande skola. Kulturarbetare som arbetar på den plats där alla barn och ungdomar vistas dagligen, i skolan, når fler och framförallt dem som inte via föräldrarna erbjuds kulturens fantastiska möjligheter. I den borgerliga budgeten satsar vi extra resurser på bibliotekens arbete med barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden.

Ingen kommunal kulturskola blir bättre för att den styrs från Kulturdepartementet i Stockholm. I stället har Moderaterna förtroende för kommunerna och det lokala ansvarstagandet. Erfarenheten visar att en kulturskola med hög kvalitet är en framgångsfaktor för en kommun som vill locka till inflyttning och tillväxt.

Moderaterna sätter högt värde på kulturskolornas verksamheter och vill att staten ska stötta, men inte styra i detalj. Vi vill se fler reformer som kopplar ihop skola och kultur. Därtill tillför vi hushållen och kommunerna mer resurser. Kulturen tillhör alla.

Lotta Finstorp, kulturpolitisk talesperson (M)

Annicka Engblom, ledamot kulturutskottet (M)

Ann-Britt Åsebol, ledamot kulturutskottet (M)

Viktor Wärnick, ledamot kulturutskottet (M)

John Weinerhall, ersättare kulturutskottet (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev