måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kritiserad skola öppnar i Stockholm – skolråd rasar

Publicerad: 3 november 2021, 13:09

Isabel Smedberg-Palmqvist säger att Skolinspektionen måste fokusera på att få bort oseriösa aktörer. I förra veckan stoppade myndigheten huvudmannen för Römosseskolorna i Göteborg. Foto: Liberalerna Stockholm, Adam Ihse/TT

Skolinspektionen stängde nyligen tre kritiserade muslimska friskolor i Göteborg. Under tiden som myndigheten utredde verksamheten öppnade flera av styrelseledamöterna en ny skola i Rågsved i södra Stockholm.
Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är skarpt kritisk till hur myndigheten agerat.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningFriskolor

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Skolinspektionen stoppade i förra veckan Föreningen Framstegsskolan, huvudman för de tre kritiserade Römosseskolorna i Göteborg. All verksamhet i skolorna måste upphöra från 19 november eftersom fyra av fem styrelseledamöter inte anses lämpliga att bedriva skolverksamhet. Två personer med koppling till skolorna har också åtalats för ekobrott.

Myndighetens beslut – som kan överklagas – kom efter en nära sex månader lång granskning. Trots att huvudmannen utreddes öppnade styrelseordföranden och flera styrelsemedlemmar i höstas en ny friskola i Rågsved, rapporterar Aftonbladet

Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är mycket kritisk till att detta tillåtits.

– I det här fallet använder man sig av ett tillstånd för en skola som lagt ner för flera år sedan. Sedan har man köpt ett annat företag som förlorat sitt skoltillstånd för att få tillgång till deras hyreskontrakt och sedan dragit igång. Ingenstans har Skolinspektionen kontrollerat detta, säger hon i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Skolpeng till muslimska friskolor stoppas – ”tvivelaktiga ägare”

Skolinspektionens enhetschef i Stockholm Fredrika Brickman säger till tidningen att skolan i Rågsved utreds och att det kan ta lika lång tid som Römosseutredningen, under tiden pågår verksamheten. Det är oacceptabelt och urholkar förtroendet för myndigheten, anser skolborgarrådet. 

LÄS MER: Kritiken: Stora brister i undervisningen, religiös påverkan och dålig studiero

På frågan om hur de olämpliga styrelseledamöterna kan få fortsätta driva en skola svarar Fredrika Brickman att ”det är inte exakt samma styrelser”.

– Nu har vi startat ett ärende, vi kommer att tillsyna skolan och så får vi se vad beslutet blir, säger Fredrik Brickman till Aftonbladet.

Föreningen Framstegsskolans styrelseordförande skriver i ett mejl till Aftonbladet att skolorna i Göteborg och den i Stockholm har två olika ledningar.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev