Skola
Kritiken mot Academedia en tankevurpa av stora mått
Statsministerns påstående att utbildningsföretagets Academedias börsintroduktion innebär att det nu ska handlas med barn på börsen är en tankevurpa av stora mått. Det som handlas på börsen är inte barn eller medarbetare, utan aktier.
Publicerad: 30 maj 2016, 08:20
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Att som Aila Hadzialic (S) och Stefan Löfven (S) påstå att barn nu blir en handelsvara är cyniskt. Foto: Rickard Kilström, Jonas Ekströmer, TT
Det var en märklig upplevelse att titta på statsminister Stefan Löfven (S) i söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Utbildningsföretaget Academedia är, vilket nog ingen nu kan ha missat, på väg att börsintroduceras. Det betyder att alla som vill kan bli delägare. Det betyder också att öppenheten ökar, rapporteringskraven är stenhårda. Det betyder däremot inte att det kommer att handlas med barn på börsen.
Den som kom på detta, i och för sig slagkraftiga men direkt felaktiga slagord, är säkert nöjd, spridning har det ju fått. Tyvärr är det en tankevurpa av stora mått.
Det som handlas på börsen är aktier. Inte barn. Inte medarbetare. Utan aktier. Den dåvarande socialdemokratiska regeringen börsnoterade Telia år 2000. Tänker sig statsministern att Telias 21 000 anställda är handelsvaror på börsen? Det är däremot vad dessa medarbetare lyckats åstadkomma som gör att det går att handla med aktien på börsen.
Exakt detsamma gäller också för Academedia. Academedia har i många år arbetat med utbildning. Vi vet att kvalitetsarbetet aldrig får ge vika för vinstkrav. Utbildning är en långsiktig verksamhet, och det faller på sin egen orimlighet att vi skulle försöka tjäna pengar genom lägre kvalitet – då skulle ju ingen människa med förståndet i behåll välja någon av våra förskolor, grundskolor, gymnasier eller vuxenutbildningar.
Drygt 100 000 personer gör det varje år. Och jag är helt övertygad om att de är tänkande människor som gör val de tror är rätt. Att Academedia genom åren suttit med i ett antal referensgrupper till olika departement och myndigheter talar också sitt tydliga språk.
Att säga att barn nu blir en handelsvara är dessutom cyniskt. Det vi gör är att vi gör ett av Sveriges största och viktigaste företag publikt igen. Det ger möjlighet till ett brett ägande och en transparens som samhällsnyttiga företag kräver.
Tidigare under söndagen sa statsministern så här till Aftonbladet: ”Har du en skola på börsen, ja då förstår alla vad som händer.”
Ja, vad är det som händer då egentligen? Jo, följande:
1. Academedia blir än mer öppet. Varje eventuell vinst- eller förlustkrona kommer att vara helt offentlig. Vi måste berätta varför det går som det går, och vad vi gör. Det är bra.
2. Academedia får nu ägare som tänker äga länge, genom att de nya ägare som nu kommer in i samband med börsnoteringen representerar såväl familjetradition som just långsiktighet. Mellby Gård med Rune Andersson som ordförande har inte för vana att sälja företag de äger.
3. Huvuddelen av Sveriges mest framgångsrika och långsiktiga företag är börsnoterade. Jag vägrar tro att statsministern tycker att börsnoteringen har skadat dessa företag. Det finns heller inga som helst sakliga anledningar att tro att Academedia skulle skadas av ett brett, stort och öppet ägande på börsen. Särskilt inte med tanke på att ett antal av våra medarbetare visat intresse för att bli delägare i sitt företag.
Vi öppnade en frågelåda för medarbetare i fredags för att svara på frågor om börsintroduktionen. Det kom en hel del mail dit. Alla handlade om en enda sak – får medarbetarna något erbjudande om att köpa aktier? Jag blev lika förvånad som glad. Ett erbjudande kommer till alla medarbetare i Sverige den 2 juni.
Statsministern ska naturligtvis säga och göra det han tror är bäst för Sverige. Personligen har jag dock mycket svårt att förstå hur det kan inrymma att försöka smutskasta ett stort utbildningsföretag med erkänt hög kvalitet och hög nöjdhet bland medarbetare, föräldrar och elever.
Jag tycker tvärtom att vi borde hjälpas åt allihop. Den svenska skolan har problem. Det svenska samhället står inför stora utmaningar, inte minst när det gäller att ta emot det stora antal flyktingar som anlänt, och som kommer att anlända till Sverige. Vi har ägts av EQT i sex år. Under den tiden har vi höjt kvaliteten, vi har i dag Sveriges troligen vassaste kvalitetssystem (ingen har åtminstone sagt emot oss hittills på den). Vi har blivit större, fler kan alltså ta del av våra utbildningar.
Vi har däremot aldrig någonsin tappat vår själ, eller vår övertygelse om att vår uppgift är att alla som väljer oss ska få de allra bästa förutsättningar för att nå inte bara utbildningens formella mål, utan också sina egna.
Det är därför vi finns. Inte för att tillfredsställa några ägare. Eller handlas med. Igen, det är aktier man handlar med. Inte oss.
Vi har haft många politiker på besök ute på våra skolor, inte minst från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jag tror däremot inte att statsministern varit hos oss. Jag skulle härmed vilja bjuda in dig till vilken som helst av våra enheter.
Du väljer när och var, och vilken typ av verksamhet du vill se. Kanske en förskola nära där du bor, vi har en på ett par minuters gångavstånd från Sagerska huset. Kanske en grundskola som lyckats förena två områden, villakvarteren på ena sidan och miljonprogrammet på andra? Eller varför inte en gymnasieskola som hade fem deltagare i melodifestivalens svenska final? Är du mer intresserad av vuxenutbildning har vi SFI på många håll i landet, liksom yrkeshögskolor.
Fotnot: Texten är tidigare publicerad på skribentens blogg.
Paula Hammarskog, kommunikationsdirektör Academedia
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.