Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Krav på friskolorna kan minska segregationen

Om vi ska minska segregationen måste även friskolorna bli skyldiga att ta emot alla elever. Om behovet av ett sådant krav finns det en politisk samsyn, men dessvärre begränsar den laddade debatten om vinsttak utrymmet att agera. Det är olyckligt, skriver Lars Stjernkvist (S) och Reidar Svedahl (L) i Norrköping.

Publicerad: 11 december 2017, 04:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FriskolorKommuner

Det behövs en förändring av kraven på och villkoren för de fristående skolorna. Om vi ska åstadkomma en jämlik skola med hög kvalité måste alla skolor vara skyldiga att ta emot alla elever. Kraven på skolorna, regler för intagning och villkoren i övrigt bör var desamma för alla skolor, oavsett om de drivs av kommunen eller någon annan. Och det är bråttom. Sverige har under senare år tagit emot många barn som flytt från krig och förtryck, som av förklarliga skäl behöver mycket stöd. Alla skolor måste ta ett ansvar för detta, inte bara skolor i utsatta områden.

Om detta är den regerande kvartetten (S, L, KD och C ) i Norrköping överens. Vi har även förstått att det finns en hyfsat bred samsyn nationellt om behovet av mer likvärdiga villkor. Det borde alltså vara möjligt att åstadkomma förändringar nu. Men som bekant är det inte riktigt så enkelt. Frågan om vinster i välfärden har skapat en tydlig konflikt och regeringen meddelade nyligen att man tänker gå vidare och lägga ett förslag tillsammans med Vänsterpartiet. Ett förslag som med all sannolikhet kommer att röstas ner, och därmed blir frågan om vinster i välfärden en valfråga.

Vi förstår att frågan är ideologiskt laddad, och vi som undertecknat denna artikel har olika åsikter. Men vi har svårt att se frågan om vinsttak som den störa ödesfrågan, än mindre som orsaken till ökad segregation och skillnader mellan skolorna. Och framför allt; ett vinsttak är inte lösningen på dagens akuta problem.

Ett vinsttak kan möjligen genomföras om ett par år och påverkar därmed skolorna först om några år.  Hur det kommer att påverka är emellertid svårt veta. Däremot vet vi att det skulle påverka vardagen för många barn och deras familjer omedelbart om alla skolor fick en skyldighet att ta emot nyanlända elever. Det skulle påverka segregationen här och nu.

Vi är båda kommunpolitiker, och det bidrar säkert till att vi har en praktisk och pragmatisk syn på politik. Det viktigaste för oss är att åstadkomma konkreta resultat, gärna så snabbt som möjligt.  Vi är som sagt inte helt ense i frågan om vinster i välfärden, men vi är däremot överens om att mer måste göras för att skapa en bättre och mer jämlik skola och att segregationen är ett stort problem.

Det är sällan ens fel att två träter. Både regeringen och de borgerliga partierna har ett ansvar för att frågan om vinster i välfärden har skapat en låsning och blockerar möjligheterna att få igenom andra förändringar. Vi inser att utsikterna just nu inte ser så bra ut, men för barnens och ungdomarnas skull hoppas vi på öppningar.

Det är möjligt att en del partistrateger drömmer om en laddad konflikt om vinsttak i valrörelsen, och vi har förstått att det är ytterkantspartiernas dröm. Däremot är vi helt övertygade om att det är en olycklig utveckling

Lars Stjernkvist, Kommunstyrelsens ordförande (S) Norrköping

Reidar Svedahl, kommunalråd (L) Norrköping

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FriskolorKommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev