Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kort varsel för distansskola i VG-regionen

Publicerad: 22 februari 2021, 09:31

Samtliga skolor i Västra Götaland rekommenderas distansundervisning i en vecka efter sportlovet, vilket i till exempel Göteborg avslutades på söndagen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alla högstadie- och gymnasieskolor i Västra Götalandsregionen bör införa distansundervisning från och med måndagen. Med bara några timmars varsel fick kommunerna information om beskedet. Alingsås fattade beslut om distans direkt på söndagskvällen, medan andra sitter i möten om frågan under dagen.

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Rekommendationen kom från smittskyddsenheten i Västra Götaland på söndagskvällen. Anledningen är risken för ökad smittspridning efter rapporter om smittspridning på fjällorterna, samt förekomst av den brasilianska virusmutanten i Region Gävleborg.

Samtliga skolor i Västra Götaland rekommenderas distansundervisning i en vecka efter sportlovet, vilket i till exempel Göteborg avslutades på söndagen. För de skolor som har sportlov under vecka 8 gäller rekommendationen alltså vecka 9.

Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) tycker det är olyckligt att beskedet kommer så sent, säger han till Göteborgs-Posten. Att ställa om redan till måndag morgon var en omöjlighet. Han räknar med att kunna fatta ett beslut under dagen så att distansundervisning kan införas på tisdagen.

– Vi har gått ut med information till rektorerna om beslutet och om att det kommer mer information under dagen. Vi behöver prata ihop oss, säger Marie Åhman, kommunikationschef för grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad, till TT.

Eleverna i högstadiet har distansundervisning till viss del redan nu.

I Alingsås gick man ut med information via sin skolplattform och via hemsidan direkt på söndagskvällen när beskedet kom från Västra Götalandsregionen.

– Klockan var väl halv elva när jag lade ut det, säger Niklas Ehnfors, kommunikationschef.

Det fanns inga tvivel kring att följa rekommendationen om distansundervisning. För eleverna som återvänder från sportlovet på måndagen innebär det viss förändring. Niorna skulle varit i skolan medan åttor och sjuor skulle varit hemma. Nu får alla stanna hemma.

I Borås sitter förvaltningen i möte och förbereder ett beslut som kan fattas av politikerna. Man har tidigare följt instruktionerna från regionens smittskyddsenhet och bedriver distansundervisning till viss del i högstadiet redan.

”Vi är medvetna om att flera skolor kan behöva en eller några dagar att ställa om”, skriver regionen i sitt pressmeddelande. Det finns dock inga rekommendationer om provtagning eller hemkarantän enbart på grund av resor inom landet.

Efter en ökad smittspridning införde regionen förra veckan nya lokala skärpta rekommendationer, bland annat om munskydd för alla kollektivtrafikresor.

TT Nyhetsbyrån

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev