söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kommunernas brottsförebyggande arbete fördjupas

Publicerad: 31 maj 2022, 09:16

117 av 266 tillfrågade kommuner har infört SSPF - brottsförebyggande samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritids.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det räcker inte med samverkan mellan skola och socialtjänst – polis och fritidsverksamheter måste också med. Allt fler kommuner fördjupar nu samarbetet mellan alla dessa fyra aktörer.

Ämnen i artikeln:

BrottsförebyggandeSocialtjänstenSocialsekreterarePolisenBrottSenaste nytt

PR


Det kallas SSPF – skola, socialtjänst, polis och fritid i ett organiserat brottsförebyggande samarbete. Flera av kommunerna som svarat på DS enkät berättar att de redan har SSPF-grupper eller är på väg att dra i gång dem.

I fjol kom en enkätundersökning från Brottsförebyggande rådet (Brå) som visar hur många som infört SSPF: 117 av 266 tillfrågade kommuner. Alltså mångdubbelt fler än bara kommunerna med utsatta områden.

Den ansvariga utredaren vid Brå, Christina Söderberg, gläder sig åt att så många är i gång:

– Att samarbeta på det här sättet är själva förutsättningen för att kunna hindra fler unga från att utveckla normbrytande beteenden, säger hon.

Hur framgångsrika har SSPF-samarbetena varit?
– Det varierar från kommun till kommun. Ibland kör man fast, det blir väldigt många möten när man talar om ungdomarna men för få konkreta åtgärder för hur man ska gå vidare.

Hon framhåller att SSPF kan bli bättre på att svara på fundamentala frågor: Leder möten till att man sätter in adekvata åtgärder? Tar man fram åtgärdsplaner? Följer man upp dem? Preciserar man vad olika aktörer ska göra?

– Men det viktigaste är att så många trots allt är i gång med omfattande samarbeten. Brå kan också visa att fler kommuner börjat med så kallade SIG, sociala insatsgrupper, som riktar sig till ungdomar med ännu högre risk att hamna i grov kriminalitet.

LÄS MER: Så vill Hallengren stoppa gängrekryteringen: ”Vi får inte fastna i vem som kan vara tuffast” 

LÄS MER: Förslag: 12-åringar ska kunna få hjälp utan vårdnadshavares samtycke 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev