Skola
Kommunerna överklagar: “Vi har sett till barnens bästa”
Publicerad: 7 juli 2021, 09:18
Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden i Danderyd och Marianne Damström Gereben (L), ordförande i skolnämnden i Solna. Foto: Liberalerna i Danderyd och Solna
Både Solna och Danderyd överklagar den dom som säger att de bröt mot FN:s barnkonvention när de omorganiserade skolor. ”Vi har sett till barnens bästa”, säger de ansvariga politikerna.
I två färska domar, som gäller Danderyd och Solna, upphäver förvaltningsrätten i Stockholm kommunernas beslut om omorganisation av skolor. Domstolen slår fast att de har rätt att fatta besluten, men anser att det inte tillräckligt framgår hur kommunerna tagit hänsyn till barnens bästa utifrån FN:s barnkonvention, som sedan i fjol är lag i Sverige.
Såväl Danderyd som Solna överklagar sina domar till kammarrätten.
I Danderyd handlar beslutet domen gäller om att koncentrera särskolan för elever från förskola till årskurs 6 till en skola i stället för att ha den utspridd. I Solna tog politikerna beslutet att krympa två skolor till att bli lågstadieskolor, och att flytta de äldre eleverna till en tredje skola.
– Vi anser att vi tagit hänsyn till barnkonventionen och därför överklagar vi domen. Och rätten var ju inte enig. Barnkonventionen har nyss blivit lag och är knappt prövad. Vi har gjort stora utredningar och en barnkonsekvensanalys. Det här gör vi för barnens bästa, säger Monica Renstig (L), ordförande för utbildningsnämnden i Danderyd.
Hon betonar att Danderyd flyttar särskolan till ett ställe för att säkra kvaliteten på undervisningen. Genom att koncentrera verksamheten till en centralt belägen skola med bra kommunikationer tror man att man kan underlätta rekryteringen av lärare.
– Och när personal sjuk är det lättare att hitta någon som kan hoppa in. Det är det som det handlar om, säger hon.
Monica Renström ser fram mot en prövning i kammarrätten.
– Det kan hända att vi på ett bättre sätt behöver beskriva hur vi verkligen sett till barnens bästa, säger hon.
Även Marianne Damström Gereben (L), skolkommunalråd i Solna, betonar att rätten var oenig och att det är viktigt att ett avgörande i en högre instans.
– Att vi prövar hur barnkonventionen ska användas i de kommunala besluten är nog viktigt för hela det offentliga Sverige,. Barnkonventionen säger ju inte exakt vad det är vi ska göra. Vi har självfallet haft barnens bästa för ögonen när vi gjort den här omorganisationen, säger hon.
Domen är oklar, anser Marianne Damström Gereben
– Vi vet inte vad rätten menar. Skulle vi ha gjort mer, eller skulle vi ha uttryckt det på ett annat sätt?