Skola
Kommunerna behöver hjälp med skolan
Det var en bekymmersam bild av skolans styrning som gavs i Skolinspektionens sammanställning nyligen. Att nio av tio huvudmän kritiseras är oerhört allvarligt. Därför måste vi samverka för att klara skolan. Det är otvetydigt så att kommunerna behöver hjälp, skriver Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson.
Publicerad: 25 november 2014, 10:59
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
REPLIK Jag välkomnar den debatt som nu förs i bland annat Dagens Samhälle om ansvaret för skolans problem och hur vi ska kunna komma vidare. Tidningens chefredaktör Mats Edman påpekar i en uppmärksammad krönika, Kommunerna får usla betyg i larmrapport, att kommunerna har stora problem med resultaten och han drar också en lans för friskolorna. Även SKL:s Per-Arne Andersson gör ett inlägg Äntligen en kursändring i skolan där han faktiskt vädjar om att kommunerna måste få hjälp (även om han inte uttrycker det så).
Båda inläggen bekräftar och understryker Lärarnas Riksförbunds återkommande krav på starkare statlig styrning och där skolans alla huvudmän omfattas av samma finansiering. Det är också orimligt att vi har huvudmän för skolan som inte har koll. Staten såväl som kommunala och privata huvudmän måste se över sina relationer och hur man gemensamt tar ansvar för skolans verksamhet.
Sammanställningen från Skolinspektionen visar att det finns mycket stora brister i ledarskapet för skolan. Det är en bekymmersam bild av skolans styrning som ges av Skolinspektionen. Att nio av tio huvudmän kritiseras är oerhört allvarligt. I dag har vi en situation där huvudmännen ser de lagstadgade målen i skolan som endast ambitioner. Alla elever har rätt att nå målen – inte som i vissa kommuner där man nöjer sig med att 75 procent av eleverna når målen.
Jag delar regeringens analys att de som arbetar i skolan som lärare och rektorer har lämnats ensamma. Man tvingas ägna sig åt annat än kärnuppdraget och huvudmännen har alltför ofta inte haft kompetens och förmåga att leda skolan på rätt sätt. Nu gäller det att förändra relationen mellan stat och huvudman. Vi behöver ett ökat samarbete med en tyngdpunktsförskjutning där staten tydligare har det övergripande ansvaret för styrning av resurser och finansiering av skolan.
Lärare och rektorer ute på skolorna måste få förutsättningar för att ha bättre möjlighet att ta sitt professionella ansvar. Det inbegriper att arbetsbelastningen måste minskas. Lärare behöver få mer tid för kollegialt lärande för att utveckla undervisningen.
Jag är helt enig med Per-Arne Andersson om att vi måste samverka för att klara skolan. Det är otvetydigt så att kommunerna behöver hjälp med en starkare statlig styrning och finansiering av skolan och där kommunerna även fortsatt kommer att ha en mycket central roll. Men där det är en annan ordning än i dag.
Vi välkomnar en kursändring av skolan. Vi måste sträva mot samma mål med nationell stabilitet för skolan. Lärarnas Riksförbund kräver att en parlamentarisk utredning tillsätts och arbetar under 2015 för att se över hur statens ansvar måste förändras. Konkreta förslag för en starkare statlig styrning av skolan ska presenteras senast 2016.
Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.