lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kommunen får rätt mot hästgymnasium utan hästar

Publicerad: 14 oktober 2022, 08:21

Hästgymnasium utan hästar får finna sig i en lägre ersättning efter förvaltningsrättens dom. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Höga kostnader för stall och djur – trots att gymnasiet saknade hästar. Trollhättan vägrade betala och får nu rätt i förvaltningsrätten.

Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningErsättningsreglerSenaste nyttSkolanUtbildningElever

Karin Lundahl

karin.lundahl@dagenssamhalle.se


– Vi har räknat ut vad det kostar att inte ha egna hästar på skolan. Då ska den ha betalt för det och inget annat, säger Maud Bengtsson, ordförande i kommunalförbundet Kunskapsförbundet väst, till Dagens Nyheter.  

Realgymnasiet, som drivs av Lärandegruppen Sverige AB, är en växande skolkedja som driver naturbruksgymnasier runt om i landet. 

Trollhättan reagerade när skolan, som inte har egna hästar utan hyr in sig i ett stall, krävde extra ersättning för djur- och stallkostnader, totalt mellan 208 000 och 229 000 kronor per elev och år. 

Kommunen startade då naturbruksgymnasium i egen regi, lyckades få ner kostnaderna avsevärt och ville då sänka ersättningen till Realgymnasiet. 

Skolan accepterade inte den nästan 100 000 kronor lägre ersättningen utan krävde betalt enligt riksprislistan då kommunens eget gymnasium inte kom i gång efter att elever hoppat av, och överklagade till Förvaltningsrätten i Göteborg.

Denna har nu avslagit överklagan. Motiveringen lyder att det är kommunens beräknade ersättning som ska gälla även om den kommunala skolan aldrig startat. Förvaltningsrätten hänvisar till att skolan erbjuds och kan sökas inför nästa år. 

LÄS MER: Intervju med Lärandgruppens vd 

LÄS MER: M-topp bygger kommunalt gymnasium 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev