Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kommunalrådet i öppet brev: Utvisa inte 8-åriga Nadine

Åttaåriga Nadine, född och uppvuxen i Sverige, ska utvisas till Algeriet. Fallet visar att förändringarna i utlänningslagen och arbetet med att göra barnkonventionen till lag inte är tillräckliga. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam vädjar i ett öppet brev till Migrationsverkets generaldirektör och till Migrationsminister Morgan Johansson att Nadine ska få stanna och ber om ett ökat barnperspektiv i förändringsarbetet.

Publicerad: 21 januari 2015, 09:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Barnperspektivet måste stärkas ytterligare. (Obs! Genrebild).


Ämnen i artikeln:

MigrationBarnperspektivetBarnkonventionen

Öppet brev:

Till Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson och migrationsminister Morgan Johansson!

Vi har nu nåtts av beskedet att en åttaårig flicka född i Sverige, uppväxt och med hela sin tillhörighet i Söderhamns kommun och med sin skolgång och vänskapskrets djupt förankrad i Bergviksskolan - en av våra skolor - ska utvisas till Algeriet.

Elever vid hennes skola och många andra har engagerat sig i hennes situation, och i det obegripliga i att hon med hela sin tillhörighet i sin kommun inte ska få fortsätta vara ett av barnen som får växa upp och ta del av det samhälle som hon redan är en del av, precis som alla andra barn.

De förändringar som skedde i utlänningslagen och som ska ha barnets perspektiv räcker bevisligen inte. Att det inte räcker som särskilt ömmande omständigheter att ha hela sin tillhörighet i vår kommun förvånar, och att utvisa barn till ett land de inte har någon anknytning till förvånar än mer.

Bevisligen räcker inte lagstödet, alternativt tolkas förändringarna inte på rätt sätt.

Eftersom det i Sverige, till skillnad från exempelvis i USA, inte räcker att vara född i Sverige för att bli medborgare i sitt land behövs lagändringar både vad gäller att göra barnkonvention till lag, men också att tydliggöra vad de ändringar som skedde i utlänningslagen egentligen betyder.

Så i väntan på det, gör om och gör rätt och låt Nadine stanna. Låt henne vara ett barn precis som alla andra, som får växa upp trygg i förvissningen om att hon precis som sina klasskamrater ska kunna lägga sin energi på skolan utan rädsla att kastas ut till ett land som inte är hennes.

Vänliga hälsningar

Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande (S), Söderhamn

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News