Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kommunalrådens nej till betyg inte förankrat

Det är anmärkningsvärt att de fyra kommunalråden i Västerås kategoriskt säger nej till betyg i fyran utan att ha förankrat beslutet i ansvarig nämnd eller med skolan, skriver oppositionsråd i Moderaterna.

Publicerad: 17 februari 2015, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Betyg

Replik. I Dagens Samhälle den 12 februari tar kommunalråd från fyra partier i Västerås avstånd från sina partiledare och riksdagsledamöter i artikeln Västerås skolor deltar inte i betygsexperimentet.  De är inte beredda att se behovet av långsiktiga överenskommelser för skolan.

Det är intressant att Kristdemokraterna tillsammans med Centerpartiet och Socialdemokraterna säger nej till att utveckla skolan. Det är ett kategoriskt nej oavsett om en skola i Västerås med föräldrar, lärare och elever på försök vill införa betyg från år fyra.

Vad är skillnaden mellan betyg från år sex och år fyra? Jo, att i detta fall kan man på försök införa det om skolan önskar och det kan ge föräldrar och elever möjlighet att få tydliga besked om man behöver extra insatser och stöd för att lyckas i skolan.

Det är också anmärkningsvärt att fyra politiker så kategoriskt säger nej till ett förslag utan att ha diskuterat det i ansvarig nämnd och med verksamma inom skolan i Västerås.

I Västerås infördes läsa-skriva-räknagarantin 2007, då Västeråsalliansen tillsammans med Miljöpartiet hade majoritet i Västerås. ”Läsa-skriva-räkna-garantin är en 'åtgärdsgaranti' med krav på uppföljningar, analyser och adekvata åtgärder från skolans sida så att alla elever ges stöd och möjlighet att nå målen. Vidare ska det framgå vilka åtgärder som planeras för de elever som inte nått målen.”

Nu säger sig det nya styret vilja ta första steget att införa den i Västerås, en reform som funnits i Västerås i många år. Det kanske beror på att Socialdemokraterna i Västerås inte tagit ansvar och genomfört fattade beslut.

Elisabeth Unell, oppositionsråd (M), Västerås

Anna Hård af Segerstad, (M) oppositionsråd Västerås

Tomas Salzmann, (M) vice ordf grundskolenämnden Västerås

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Betyg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev