tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kommunalråd höll ny friskola hemlig

Publicerad: 17 september 2020, 09:26

Både Pär Löfstrand och Pär Jönsson är överens om att etableringen behövde hållas hemlig.

Foto: Göran Strand/Östersunds kommun

Kommunledningen mörkade tekniska förvaltningens förhandlingar med Engelska skolan. ”Det är ju inte en fråga för barn- och utbildningsförvaltningen i det skedet””, säger skolkommunalråd Pär Löfstrand (L).

Ämnen i artikeln:

Friskolor

Erik Pettersson


Östersunds-Posten har granskat hur det gick till när Internationella engelska skolan, IES, startade en friskola i Östersund.

Förhandlingarna med IES hölls i en liten krets inom kommunen med hänvisning till affärssekretess. Sekretessen hölls så hårt att det dröjde två månader innan barn- och utbildningsförvaltningen fick veta vad som sker.

Kommunalrådet med ansvar för skolfrågor, Pär Löfstrand (L), säger att kontakten behövde hållas hemlig eftersom Engelska skolan är ett börsnoterat bolag. Utöver det så menar han att det inte är en skolfråga utan snarare en fastighetsfråga.

Även kommunalråd Pär Jönsson (M) ser det i första hand som en fastighetsfråga. Pär Jönsson (M) menar att det är fullt naturligt att barn- och utbildningsförvaltningen inte fick veta något. Han gör jämförelsen med vilken företagsetablering som helst.

– Jag ringer väl inte upp konkurrenten och säger ”vet du om att de och de håller på och tittar på Östersund och kanske ska etablera sig här”. Då måste man väl hålla samma sak inom kommunen. Det är ju självklart, säger Pär Jönsson till Östersunds-Posten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev