Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kommunaliseringen går inte att bortse från

Det finns anledning att titta på hur skolan var organiserad förr i tiden, då svenska elever bevisligen presterade bättre. Ett stort paradigmskifte som inte går att bortse ifrån var skolans kommunalisering, skriver den mångåriga kommunpolitikern Gunnar Petersén.

Publicerad: 7 april 2014, 07:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SamhällsplaneringHuvudmannaskapKommunaliseringPisa

Den svenska skolkrisen ger oss anledning att blicka bakåt, för att se hur skolan var organiserad förr i tiden. När vi gör det kan vi se att svenska elever bevisligen presterade bättre då, än vad de gör nu. Ett stort paradigmskifte som inte går att bortse ifrån var skolans kommunalisering.

Har vi råd med framtiden? Ja, så ställdes frågan från Dagens Samhälle till folkvalda i Sveriges kommuner för ett tag sedan. Själv har jag erfarenhet som kommunpolitiker med i runda tal 25 år i Åre kommun från 1980- och 1990-talen. Jag var ordförande i skolstyrelsen i fyra mandatperioder och i socialnämnden i två perioder.

Innan Göran Persson ruskade om Sverige genom att kommunalisera i stort sett all verksamhet så fungerade det hela, enligt min uppfattning, ganska bra. Varje år fick kommunerna skicka in och redovisa sin statistik och planering till staten för de kommande tre, fyra åren. Det handlade då om statistik och prognoser över allt från hur befolkningsutvecklingen skulle se ut till en redovisning av skolskjutsverksamheten.

Den statistiken skulle sedan ligga till grund för de statsbidrag som kommunen skulle få. I dag har kommunen också statistik över hur många barn som finns, och kommer finnas framöver, för att med den som grund planera och bygga upp verksamheten. Före kommunaliseringen fanns i varje län också en länsskolnämnd som regelbundet höll kontakt med länets kommuner, som ett stöd gentemot staten.

Jag säger inte att allt var bättre förr. Men så dåligt som det går för skolan i Sverige i dag har det aldrig gjort tidigare. Det kan vi se med egna ögon. Och därmed har vi också bevis för att allt inom detta område blivit sämre.

Gunnar Petersén, kommunfullmäktigeledamot (V) Bergs kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev