Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Kommunala skolor ska inte hyras ut till extremister

I dag är det i många kommuner möjligt för privatpersoner och föreningar att hyra kommunala skolors lokaler. Det är inte helt oproblematiskt har det visat sig. I Malmö hyrs exempelvis Apelgårdsskolan ut till en organisation som vill radera Israel från kartan.

Publicerad: 19 februari 2016, 10:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vet kommunerna vad de lånar ut sina lokaler till utanför skoltid?


Ämnen i artikeln:

Extremism

I förra veckan skrev Sundsvalls tidning att nazistiska Svenska motståndsrörelsen använt den kommunala Uslandsskolans idrottshall. Men Uslandsskolan är inte enda skolan som fått besök av extrema krafter.

I november förra året lät Palestinska Rättvisecentret (PRC), en palestinsk organisation i Malmö, meddela på sin Facebookssida att ett samarbete påbörjats med en skola.

PRC stod år 2006 som värd för en konferens i Malmö där den terrorstämplade organisationen Hamas ledare i Gaza, Ismail Haniyeh var inbjuden att tala via satellit. PRC kallar terrorledaren statsminister. Vidare vill PRC att alla palestinska fångar skall släppas fria från fängelser i Israel. Det är en extrem åsikt att vilja frisläppa fångarna då de flesta är dömda för inblandning i terrorism. PRC kan alltså betecknas som en extrem politisk organisation.

På PRC:s Facebooksida finns bilder på fullsatta klassrum där organisationen undervisar ur läroboken Jag tillhör Palestina som jag skickat efter och läst.

Första sidan inne i läroboken Jag tillhör Palestina, som är skriven på arabiska, pryds av en karta. Karta över Palestina står det ovanför. Men kartan visar Israels territorium och israeliska städer så som Yafo, Haifa och Nasaret. Israel är utraderat.

I boken demoniseras Israel. Israel anklagas bland annat för att ha för avsikt att förstöra Al Aqsa-moskén på tempelberget i Jerusalem. Det här är förstås inte fakta, men presenteras i läroboken som om det vore objektiv sanning.

Men det mest problematiska är att läroboken verkar vilja koppla ihop barn med terrorism. Det berättas om en intifada som barn påstås ha startat. Intifada är palestinska upplopp som präglas av blodiga terrorattacker.

I läroboken kan Malmöbarn läsa om stenintifadan som tändes av Palestinas barn, vilka konfronterade ockupanternas maskiner och soldater med sina bara bröst.

Terrororganisationen Hamas talesperson Sami Abu Zuhri har använt en liknande bild för att uppmana befolkningen i Gaza att offra sina liv under senaste Gazakriget mot Israel.

Att barn står som centralpersoner i en skrift som förskönar terrorism med en retorik som påminner om Hamas är chockerande och upprörande.

Läroboken Jag tillhör Palestina är en våldsbejakande propagandaskrift, där krig och terrorism mot Israel glorifieras och bokstavligen beskrivs som ett hjälteepos.

Grundskoledirektören i Malmö kommun, Anders Malmquist, har bekräftat att PRC:s bilder är tagna på Apelgårdsskolan, en kommunal grundskola i stadsdelen Rosengård.

Det är Framtidsföreningen, som hyr lokalerna under helgerna som bjudit in PRC. Framtidsföreningen skriver i ett inlägg på Facebook: Vi vill tacka palestinska rättvisecentret för deras fina föreläsning om Palestina idag den 15 november i arabiska skolan. Vi vill även tacka föräldrarna som deltog! Vi ser fram emot nästa föreläsning!.

På föreningens Facebooksida finns bilder från flera av PRC:s lektioner.

I Malmö har alltså en parallellvärld uppstått där en förening internt kan kalla sin verksamhet skola och bjuda in extrema politiska rörelser som annars inte skulle ha tillträde till klassrum.

Framtidsföreningen ger dessutom eleverna betyg och anordnar skolavslutningar precis som vanliga skolor. Vilken skola kommer barnen lyssna på? Den kommunala skolan på måndagen eller den alternativa skolan på söndagen?

Skolinspektionen säger att de inte kan granska skolverksamhet som drivs av föreningar. Grundskoledirektören å sin sida menar att kommunen inte har lagstöd för att granska eller ifrågasätta föreningars aktiviteter så länge de inte bryter mot lagen.

Samtidigt betalar kommunen ut bidrag till Framtidsföreningen för dess verksamhet. Kan Malmö kommun verkligen inte agera?

Om inget görs från politiskt håll, riskerar vi att få fler sådana här inofficiella skolor som avviker från den svenska skolans värdegrund och principer.

Det är dags för politiker att agera mot att skolverksamhet uppstått som tydligen ingen myndighet kan granska.

Tobias Petersson, ordförande för Perspektiv på Israel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Extremism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev