torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Klädkod på Engelska skolan måste rivas upp

Publicerad: 30 november 2022, 13:00

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Internationella engelska skolan (IES) i Täbys klädregler om bland annat kjollängd inskränker elevernas frihet. Därför måste skolan riva upp klädkoden, enligt beslut från Skolinspektionen.

Ämnen i artikeln:

Internationella engelska skolanSkolinspektionen

Myndigheten inledde en granskning sedan det framkommit att IES i Täby hade strikta klädkoder. I intervjuer berättade elever för Skolinspektionen att de till exempel inte fick visa bh-banden, inte ha urringade tröjor eller korta kjolar.

De som inte följt anvisningarna ska ha fått tillsägelser. Elever uppger också att klädreglerna drabbar flickor hårdare än pojkar, skriver Dagens Nyheter.

Enligt skolans rektor har dock skolledningen aldrig gått ut med att elever inte får ha en viss typ av kläder. Däremot var den tidigare skolledningen striktare kring klädsel, vilket kan leva kvar på skolan.

Skolinspektionens bedömning är dock att skolans regler i praktiken innebär att elever inte får ha vissa typer av kläder. Detta strider mot skollagen och skolans uppdrag att förmedla värden om individens frihet och integritet.

Senast den 27 januari måste Internationella engelska skolan i Täby redovisa hur den skrotat klädreglerna.

/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev