Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”KD står alltid på bromsen när patriarkatet hotas”

Förskolan har en pedagogisk uppgift att ge alla barn, oavsett kön, läggning eller klassbakgrund, en bra start i livet. Det vill Kristdemokraterna bekämpa, skriver Hanna Lidström språkrör för Grön Ungdom.

Publicerad: 14 augusti 2018, 11:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörskolaKristdemokraternaMiljöpartietSkolpolitikJämställdhet

I sin debattartikel verkar Sara Skyttedal (KD) vara mer rädd för genuspedagogik än för ojämställdhet. Det är ingen överraskning att konservativa krafter nu liksom alltid tidigare i historien tar strid mot jämställdheten.  För det första har Kristdemokraterna en förlegad syn på förskolan. “Förskolan finns till för att hjälpa föräldrar att få ihop vardagen” skriver Skyttedal, som om förskolan inte har någon annan uppgift än att hålla barnen vid liv tills föräldrarna kommer hem från jobbet. Utifrån den vanföreställningen förstår jag att hon tycker att Miljöpartiets skolpolitik är för ambitiös. Men förskolan är mer än en förvaringsplats, den har en pedagogisk uppgift att ge alla barn, oavsett kön, läggning eller klassbakgrund, en bra start i livet. Det vill Kristdemokraterna bekämpa.

Jag håller med Skyttedal om att vi behöver politik för att få ned ohälsotalen bland kvinnor, krafttag mot sexualbrott, minskade barngrupper i förskolan och höjda pensioner för kvinnor. En modern läroplan för förskolan – som inte låser in flickor i kvinnofällor och pojkar i våldsamma machoideal – går till botten med problemen. Konservativa vill bara sätta plåster på såren istället för att undvika att skadan uppstår.

Unga kvinnors ohälsotal är högre än mäns redan i skolan, samtidigt som unga mäns läskunnighet är oroväckande låg. En jämställd skola är en stor  del i att förändra det. Sexualbrott begås främst av män med en skev syn på manlighet och en bristande respekt för kvinnor, en jämställd skola är en stor del av att lösa det. Och kvinnor får lägre pension på grund av ett ojämställt samhälle där kvinnors möjligheter till välbetalda jobb är sämre, en jämställd skola är en del i att lösa även detta.

Dessa enorma samhällsproblem uppstår inte av sig själva. De är resultatet av ett ojämlikt samhälle som fäller krokben för kvinnor. Att Skyttedal förkastar detta som “genusflum” bevisar återigen att KD står alltid på bromsen när patriarkatet hotas. Det säger sig självt att konservativ politik som vill behålla de gamla normer som skapar kvinnoförtryck aldrig kommer stoppa förtrycket. Ska vi skapa ett jämställt samhälle måste gamla patriarkala normer bort. Vill man att kvinnor och män ska ha samma möjligheter i livet måste man skrämma konservativa ibland.

Hanna Lidström, språkrör för Grön Ungdom

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev