torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Karriärtrappa ska locka fler till läraryrket

Publicerad: 20 januari 2023, 12:22

Skolminister Lotta Edholm (L).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen inrättar ett nationellt professionsprogram för lärare, förskollärare och rektorer. ”Ett stort och viktigt steg för att höja läraryrkets attraktionskraft”, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Ämnen i artikeln:

SkolledareSkolanLärarutbildningRektorer

Den svenska skolan har under lång tid präglats av för låga resultat, för mycket stök och lite studiero, enligt regeringen. Nu vill man höja läraryrkets status – med ett nationellt professionsprogram.

Tanken är att det ska gynna både elever, som får bättre undervisning, och lärare, genom att verka stimulerande och kompetensutvecklande.

– Det ska inte längre vara möjligt att kalla någon peppkurs på en halv studiedag för kompetensutveckling, utan det ska bygga på det som professionen behöver, säger skolminister Lotta Edholm.

Professionsprogrammet föreslås bestå av två delar. Dels en nationell struktur för kompetensutveckling, dels ett nationellt meriteringssystem för legitimerade lärare, där lärare kan ansöka om olika meriteringsnivåer.

Det här ska ge tydligare karriärvägar, säger Lotta Edholm.

– Det ska finnas minst två nivåer, men kanske fler, säger hon.

Ett expertråd knutet till Skolverket ska tillsättas för att bygga upp systemet. Lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

TT


LÄS MER:
Lista: Här är kommunerna med flest erfarna lärare
LÄS MER: Här är nästan alla lärare behöriga – ”Politikerna har satsat mycket på skolan” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev