Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Känslosam debatt väntas i L om religiösa friskolor

Publicerad: 15 november 2017, 08:58

Liberalerna Gulan Avci och Anna Ekström landar i helt olika slutsatser om religiösa friskolor.

Foto: Simon Bergström, Mostphotos / Liberalerna

Totalförbud mot religiösa friskolor – eller endast förbud mot att öppna nya? ”Rå och känslosam” debatt väntas på Liberalernas landsmöte. - Det enda rimliga är att förbjuda alla religiösa friskolor, säger Gulan Avci (L).- Ett slag i luften, kontrar partikamraten Anna Ekström.


Ämnen i artikeln:

LiberalernaReligiösa friskolorReligion

Religiösa friskolor spås bli en av de stora stridsfrågorna när liberalerna träffas i Västerås i helgen för att lägga fast den framtida politiken. Partistyrelsens något mjukare linje, förbud mot att öppna nya religiösa friskolor, ställs emot förslag om totalförbud som föreslås av bland andra Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor.

— Vi kan inte blint se på när de religiösa friskolorna hämmar integrationen. Och vi har sett gång på gång det senaste året hur muslimska friskolor könssegregerar pojkar och flickor, säger hon.

Ett parti som har integration som en profilfråga kan inte gå fram med ett förslag som inte vågar ta tag i problemet fullt ut, anser Avci. För henne handlar det om att ta politiskt ansvar – särskilt för flickor som i segregerade miljöer inte har en chans att värja sig mot religiöst tvång. Nio av 23 ledamöter i partistyrelsen har enligt Gulan Avci ställt sig bakom motionen.

Men strider det inte mot partiets liberala värdegrund att föreslå ett förbud?

— Den liberala värdegrunden handlar också om att alla barn har rätt till jämlika villkor i svensk skola och att man inte gör skillnad på flickor och pojkar. I skolan ska de kunna andas frihet och få en jämlik utbildning, säger Gulan Avci.

Så länge skolorna är skattefinansierade är det politikens ansvar, även om det leder till att föräldrars valfrihet inskränks, resonerar hon.

Ungefär 70 av landets 7 000 grund- och gymnasieskolor är religiösa och de kristna är i klar majoritet. Men på dig låter det som att det är de muslimska friskolorna som är problemet – ser du det så?

— Nej, det här är en principfråga - ska vi ha religiösa skolor år 2017? Det viktiga är att religionsfriheten värnas. Vi har slagit fast att kyrka och stat ska var åtskilda och skolan ska då stå fri från religiösa påtryckningar.

Partistyrelseledamoten Anna Ekström (L) tillhör den andra falangen och väntar sig en ”rå och känslosam” debatt i helgen. Hon ser religiösa friskolor som en tillgång i integrationsarbetet, vill värna mångfalden och är emot begränsningar och förbud som hon hävdar grundas på en rädsla för religion.

— Ska vi börja nagga på friskolereformen nu? Och i så fall, vilken är nästa skola som ska stängas? Det är grundläggande att vi ska kunna välja skola åt våra barn.

Anna Ekström tycker att förbudsivrarna för fram enkla lösningar på komplexa problem, vilket snarare riskerar att förvärra utanförskapet och radikaliseringen som man säger sig vilja komma åt.

— Man ser det här som en enkel lösning, men det blir ett slag i luften som dessutom slår mot välfungerande skolor. I dag är det tre promille av alla elever som går i en muslimsk friskola, det är inte det som radikaliserar samhället. Bästa boten mot radikalisering och utanförskap är att människor får jobb.

Däremot tycker hon att Skolinspektionen måste få bättre möjligheter att stänga skolor som bryter mot reglerna och som inte fungerar.

— Det krävs bättre kontroller, annars sviker vi barnen.

Debatt och beslut blir det på söndag.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev