onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Judehat på Stockholms skolor ska fram i ljuset

Publicerad: 12 maj 2021, 13:49

– Det är på riktigt farligt att leva som jude i Sverige, säger Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L). Foto: Björn Dahlin / Henrik Montgomery/TT

Stockholm gör som Malmö och kartlägger antisemitismen i stadens skolor. ”Utvecklingen är helt oacceptabel”, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Ämnen i artikeln:

Hot och hat mot judarSkolanUtbildningAntisemitismRasismLärare

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


 

Mitt under brinnande konflikt mellan palestinier och israeler i Jerusalem, Tel Aviv och Gaza presenterar det blågröna styret i Stockholms stad en satsning på att kartlägga antisemitismen i stadens grund-, gymnasie- och förskolor.

Men det är inte den akuta situationen i Mellanöstern som föranleder kartläggningen. Inspirationen kommer från Malmö stad. Malmö har anlitat en skolsamordnare mot antisemitismen som i februari presenterade rapporten ”Skolgårdsrasism, konspirationsteorier och utanförskap”, vilket Dagens Samhälle tidigare har berättat om. I rapporten har skolsamordnaren undersökt antisemitismen och det judiska minoritetskapet i Malmös skolor.

Nu vill Stockholms stad göra samma sak.

– Jag känner en genuin oro över den ökade antisemitismen i Sverige och inte minst den i Stockholm. Jag blir väldigt tagen av den oro som finns i den judiska minoriteten, sa skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) vid en pressträff på onsdagen.

Hon berättade om konspirationsteorier och direkta hot.

– Det är på riktigt farligt att leva som jude i Sverige. Vi måste bli bättre på att identifiera de utmaningar som det här för med sig. Och där är våra skolor den viktigaste platsen att göra det på. 

Under onsdagen togs frågan upp av det blågröna styret i borgarrådsberedningen. I juni väntas kommunstyrelsen fatta det formella beslutet om att utbildningsförvaltningen ska låta en forskare genomlysa och ge en bättre bild av hur antisemitismen ser ut på förskolorna, grundskolorna och gymnasieskolorna.

Planen är att kartläggningen ska inledas efter sommaren och vara klar vid årets slut.

– Vi har tagit mycket lärdom av Malmös arbete, sa Isabel Smedberg-Palmqvist.

Vid samma pressträff medverkade även Hanna Halpern, generalsekreterare vid Judiska församlingen i Stockholm.

– Antisemitismen är utbredd. Och det handlar inte bara om våld. Det handlar också om man inte vågar berätta att man är jude. Och då kan man inte leva ett fritt liv, sa Hanna Halpern.

 

LÄS MER: Utbrett hat mot judar i Malmös skolor – nu agerar staden. 

LÄS MER: Malmös lärare ska lära sig hantera Israel/Palestina-frågan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev