fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Inget förslag om statlig skola i vår

Publicerad: 14 mars 2022, 11:11

”Nu ger vi ger utredaren möjlighet att titta på andra lösningar än just bara förstatligande”, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Det kommer inget utredningsförslag senare i vår om hur skolan kan förstatligas. Regeringen har ändrat uppdraget. Utredningen ska nu även se över hur statens ansvar för skolan kan stärkas på andra sätt – utan förstatligande. Även friskolorna kommer att beröras.

Ämnen i artikeln:

FriskolorSkolvalLina Axelsson Kihlblom SocialdemokraternaJanuariavtalet

– Vi har ett styrningsproblem av svensk skola. Nu ger vi ger utredaren möjlighet att titta på andra lösningar än just bara förstatligande, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) till TT.

Utredningen om ett statligt huvudmannaskap för skolan tillsattes i december 2020, som en följd av dåvarande januariavtalet mellan S, MP, L och C. Det parti i den kvartetten som vurmat för ett förstatligande av skolan är Liberalerna.

– Januariavtalet gäller ju inte längre, och vi tycker väl att vi vill lösa ett problem. Därför ber vi utredaren att ge oss alternativ hur vi löser problemet, snarare än att ge lösningen i rubriken, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Medan Liberalerna lyft fram att kommunaliseringen för 30 år sedan skapat problem eftersom kommunernas förutsättningar att driva skolverksamhet varierar så mycket, lyfter Lina Axelsson Kihlblom fram marknadsskolan.

– Vi har en marknadsskola i dag, vilket innebär att alla skolor konkurrerar med varandra, alla får göra lite som de vill. Jag vill ha en svensk skola, med fristående och kommunala aktörer, med gemensamt fokus att eleverna får en bra utbildning. Därför måste det finnas en demokratisk kontroll av styrningen av skolan, säger Lina Axelsson Kihlblom.

I förlängningen innebär detta att staten kan få ett större inflytande över friskoleetableringar.

– Det ska vara ordning och reda i den svenska skolan och då måste det finnas regler så att det inte är krig mellan skolor om marknadsandelar – att man jagar kunder – eller att fristående etablering ska kunna slå ut flera kommunala skolor. Svensk skola har ett styrningsproblem och vi har inte tid och råd med det, säger Axelsson Kihlblom.

Utredningen får nu alltså överväga hur statens styrning av skolan kan öka, utan att staten för den skull ta över huvudmannaskapet. Men vad det skulle kunna innebära konkret vill ministern inte gå in på.

– Det kan betyda många olika saker och jag vill inte föregripa vad utredaren ska komma fram till. Men det förekommer ju till exempel i gymnasieskolan att man arbetar regionalt, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Utredningen får också ett nytt uppdrag: Den ska, utöver grund- och gymnasieskolan, även ta med komvux i förslagen.

– Komvux är en nyckel för många att komma in på arbetsmarknaden, men vi ser att det finns likvärdighetsproblem. Därför är det viktigt att den kommer med här, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Däremot lämnas förskolan fortsatt utanför utredningen.

Med tilläggsdirektivet förlängs utredningstiden. I stället för i maj ska förslagen i stället presenteras efter valet, den 21 oktober.

Anna Lena Wallström/TT

Fakta: Utredningens direktiv

Utredningens uppdrag sedan december 2020:

Föreslå hur staten kan ta över arbetsgivarskapet för lärare och skolledare och eventuellt övriga yrkesgrupper i de skolor som drivs av offentliga huvudmän (kommuner).

Föreslå en modell där staten ansvarar för finansieringen av skolan.

Föreslå hur staten kan ta över ansvaret för ledning av utbildningen och den dagliga driften i de skolor som i dag drivs av offentliga huvudmän.

Analysera konsekvenserna för bland annat det kommunala självstyret.

Utredningens tillkommande uppdrag mars 2022:

Analysera hur statens ansvar för skolväsendet kan stärkas i andra former än genom ett förstatligande.

Analysera hur statens ansvar för komux kan stärkas.

Med de tillkommande direktiven har utredningstiden förlängt till den 21 oktober 2022.

Källa: Direktiv 2020:140 samt regeringskansliet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev