tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Inför slumpmässiga drogtester i skolan

I dag är cannabis och det smärtstillande preparatet tramadol vanligare än alkohol och cigaretter bland unga som hamnar på beroendemottagningar. Nu krävs åtgärder för att förebygga och upptäcka missbruk – som drogtester i skolan.

Publicerad: 16 juni 2018, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skolan kan, enligt debattören, göra en viktig insats genom att förebygga att unga människor fastnar i drogberoende.


Ämnen i artikeln:

UngaMissbruksvårdSkolanEleverNarkotikaBeroendevårdElevhälsa

Droger säljs öppet på Stockholms gator. I Stockholms län har tio procent av pojkarna och sex procent av flickorna i årskurs två på gymnasiet använt narkotika under den senaste fyraveckorsperioden. Att ha använt narkotika någon gång under de senaste 30 dagarna brukar användas som en indikation på en mera regelbunden konsumtion.

De som fastnar i drogberoende bär på en skam, man skäms för sitt missbruk som hos många framkallar psykisk ohälsa. För allt i världen vill man inte avslöja sitt beroende för familj, vänner och bekanta. Här kan skolan göra en viktig insats genom att förebygga att unga människor fastnar i drogberoende. Ett sätt att få bukt med problemet vore att införa slumpmässiga drogtest på skolorna.

Precis som Sverige på bred front har arbetat målmedvetet för att minska tobak- och alkoholkonsumtion behöver vi nu öka medvetenheten hos våra unga om de skadliga och i vissa fall livshotande konsekvenserna av cannabis och tramadol.

Cannabis och tramadol ger inte bara fysisk effekt, utan missbruket framkallar också bestående men på hjärnan. Cannabiskonsumtion i unga år skadar hjärnans kognitiva förmåga på ett sätt som inte gäller för vuxna. Tramadol i sin tur är en kraftfull drog, som leder till ångest och depression.
 
En modell för slumpmässiga drogtester
i skolan skulle förslagsvis kunna vara att i de fall där elever som nekar drogtestet ska föräldrar omedelbart meddelas. I ett nästa steg kontaktas socialtjänsten, sjukvården och polis. Angeläget är att det finns en tydligare linje som är informativ. Lärare och elever måste genomgå utbildningar om drogerna för att motverka en uppsjö av svårt sjuka ungdomar. Barn och unga ska inte behöva riskera sina liv i Sverige.
 
Man vet att konsekvent tänkande
bland unga inte är lika utvecklat som hos vuxna. Unga människors hjärnor har ännu inte hunnit utvecklas helt och effekten av droganvändningen riskerar att ge allvarliga skador som kan ge men för livet. Ungas förståelse för de allvarliga skaderiskerna är i princip obefintlig eftersom man inte upplever några negativa konsekvenser direkt utan drabbas av dem på sikt. Det gör det extra svårt att motivera den unge individen att upphöra med droger.

Skolinspektionen avråder från slumpmässiga drogtester eftersom det är svårt att bedöma om ett drogtest genomförs frivilligt. Inspektionen ser hellre att socialtjänsten, polisen och sjukvården kontaktas vid misstanke om drogmissbruk. Men det ena utesluter faktiskt inte det andra.

På beroendekliniker i Stockholm uppger ungdomar att det hade varit lättare att säga nej till droger om slumpmässiga drogtester på skolan fanns. En studie visar att 82 procent av eleverna på en skola, där man utför slumpmässiga drogtester, instämmer helt eller delvis i påståendet att ”slumpvisa frivilliga drogtester i skolan är ett bra sätt att hålla nere narkotikaanvändandet”. Så ja, ett sätt att förebygga att unga människor utvecklar drogmissbruk tycks vara att införa slumpmässiga drogtest på skolor.

Antonia Jaksic, ledamot i Stockholms läns landstingsfullmäktige (M) samt folkhälsa- och psykiatriberedningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev