Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Hatiska kommentarer fäller Zafar

Publicerad: 15 oktober 2020, 13:55

Hamid Zafar medger att han skrivit kommentarerna, men säger att han tar avstånd från åsikterna.

Foto: Johanna Svensson/Bildbyrån

Hamid Zafar stängs av från sitt jobb som barn- och utbildningschef i Mullsjö sedan DN avslöjat att han skrivit hatiska kommentarer på nätet.


En förtroendekris. Så beskriver Mullsjös kommundirektör Lennie Johansson situationen.

Den chef i kommunen som är högst ansvarig för utbildningen av skolbarn har enligt Dagens Nyheter skrivit i en blogg att det var att ”skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var” då en bok om Förintelsen delades ut till alla högstadieelever i Sverige.

Hamid Zafar skrev detta år 2011, i en blogg som han drev under ett annat namn. Han var då utredare vid Skolinspektionen.

Enligt DN:s granskning har den numera så hyllade rektorn och skolchefen under flera år anonymt i olika nätforum skrivit kommentarer som är hatiska eller nedsättande mot judar och homosexuella. Detta har skett mellan åren 2011 och 2015.

Hamid Zafar medger att han skrivit kommentarerna, men säger till tidningen att han nu tar avstånd från åsikterna och har lämnat dem bakom sig.

Uppgifterna slog ner som en bomb i Mullsjö, där Hamid Zafar är barn- och utbildningschef. Men det första besked som kom från kommunen var att Zafar skulle ha kvar sitt jobb.

– Han har gjort ett gott arbete här så han har vårt förtroende och kommer att vara kvar som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, sa kommundirektören Lennie Johansson först till TT.

Några timmar senare meddelade kommunen att förtroendet för Hamid Zafar är så skadat att han och kommunen ”med stor sannolikhet kommer att gå skilda vägar”.

– Under dagen har vi fått en mer samlad och tydlig bild av läget. Efter en helhetsbedömning har jag nu kommit fram till att det finns ingen annan utväg, säger Lennie Johansson i ett pressmeddelande.

Dagens Samhälle har sökt både Hamid Zafar och Lennie Johansson.

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev