Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Här har du kraven på nye ministern, Löfven!

En lyckad rekrytering börjar med en tydlig kravspecifikation. Vi har tagit fram tre avgörande krav som statsministern bör ställa på den nya gymnasie- och kunskapslyftministern.

Publicerad: 24 augusti 2016, 09:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

\ Tobias Krantz, fd högskole- och forskningsminister(L), ger statsministern råd i den pågående jakten på en ersättare till Aida Hadzialics.


Ämnen i artikeln:

GymnasieutbildningHögskolan

Efter Aida Hadzialics avgång som gymnasie- och kunskapslyftsminister nyligen är spekulationerna om hennes efterträdare i full gång. Statsminister Stefan Löfven lär ägna en hel del tid just nu åt att fundera över vem som är mest lämpad för uppdraget.

En lyckad rekrytering börjar allt som oftast med en tydlig kravspecifikation. Vilka egenskaper och kompetenser bör den kommande gymnasieministern ha?

På den punkten – att formulera vilka egenskaper och erfarenheter som krävs - hjälper vi gärna statsministern. Följande tre krav bör, enligt vår uppfattning, Aida Hadzialics efterträdare uppfylla.

För det första. Det ska vara en person med starkt och väl dokumenterat engagemang för kvaliteten i svensk gymnasieskola. Gymnasiet är en brygga mellan grundskola och högskola. Utbildningen måste därför hålla högsta kvalitet. Inte minst grundskolan har fått skarp kritik i internationella mätningar under senare år. Och inom högskolan vittnar många lärare om bristande förkunskaper hos studenterna. I den situationen är det avgörande att inte släppa efter på, utan snarare successivt höja, kraven. Regeringens planer på att, exempelvis, slopa meritpoängen vid antagning till högskolan måste slopas.

För det andra. Det ska vara en person som brinner för svensk yrkesutbildning. Samtidigt som många ungdomar har svårt att komma in på arbetsmarknaden hittar många företag inte medarbetare med rätt kompetens. En nyckel till att komma till rätta med detta problem är en stärkt och utbyggd yrkesutbildning med högre status. Aida Hadzialic har haft en hög ambition och har också genomfört flera uppskattade reformer på området. Men yrkeshögskolan måste fortsätta att byggas ut och det krävs fortsatta satsningar på Yrkesvux. Det är också viktigt att en eventuell kommande reform av gymnasiets yrkesutbildningar inte leder till att kraven på kunskaper i yrkesämnena sänks

För det tredje. Det ska vara en person som slår vakt om valfriheten i skolan. Tusentals ungdomar går varje dag till en fristående skola som de trivs väldigt väl med. Undersökning efter undersökning visar att valfriheten är mycket uppskattad bland både elever och föräldrar. Skolkommissionen slog i sitt delbetänkande i våras fast att friskolorna och valfriheten hade kommit för att stanna. Bygg vidare på den eniga slutsatsen från kommissionen. Ta strid mot dem som vill inskränka skolvalet. Sveriges unika modell, som förenar frihet och jämlikhet och där alla – oavsett tjocklek på plånboken – får välja skola, är värd att bevara.

Vi önskar statsministern lycka till med rekryteringen!

Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt Näringsliv, tidigare högskole- och forskningsminister

Johan Olsson, ansvarig gymnasiefrågor, Svenskt Näringsliv

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev