lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Här får barnen gratis skolmat under sportlovet

Publicerad: 28 februari 2023, 15:15

Skolmaten är det enda målet lagad mat vissa barn får under en dag, enligt Härjedalens kostchef. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Östersund och Härjedalen serverar gratis skollunch under sportlovet. Det är många som har det tufft just nu, enligt kommunerna.

Ämnen i artikeln:

SkolmatSenaste nyttSkolanUtbildningInflation

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Det saknas inte exempel på att familjer i Sverige har det kärvt ekonomiskt just nu, ett sådant är det går åt mer skolmat än tidigare. Härjedalen är en av alla kommuner som märkt att eleverna äter mer än vanligt. Därför får alla från förskolan upp till tredje ring gratis lunch under sportlovet.

”Vi ser att det går åt mer skolmat alla dagar men det är speciellt tydligt måndagar och fredagar. Det kan bero på det tuffare ekonomiska läget och de högre matkostnaderna som drabbar familjerna. Skolmaten är det enda målet lagad mat en del barn får under en dag. Ett lov kan vara jobbigt för vissa elever och därför känns det bra att kunna erbjuda skolmat under lovet”, säger kostchef Åke Remén i ett pressmeddelande.

Östersunds kommun erbjuder gratis lunch för alla grundskoleelever. Det kan bli aktuellt med ett liknande upplägg under påsklovet. Många har det tufft nu, uppger kommundirektör Anders Wennerberg: ”Kommunen vill hjälpa på de sätt vi kan”, säger han i ett pressmeddelande.

Sex av tio kommuner uppger att eleverna äter mer lunch nu än tidigare, rapporterar Dagens Nyheter. 76 procent av de 204 kommuner som besvarat tidningens enkät höjer budgeten för skolmat i år.

LÄS MER: 

Ekomat i fara när Malmö måste spara – ”Aldrig varit med om en så tuff budget”

Expert: Misstagen skolor gör mot matsvinnet – ”Sluta skuldbelägga barnen”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev