Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Haninges skolor behöver nya grepp

Den moderatstyrda majoriteten i Haninge presenterar samma politik som förts de senaste tio åren som ett svar på att kommunens skolor backar. Vi Socialdemokrater anser att det är dags att leverera nästa steg i planen för Haninges skolor, replikerar Robert Noord och Maria Fägersten.

Publicerad: 26 april 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Skolorganisation

En av de viktigaste åtgärderna är att arbeta med ledarskapet. Medan den moderatstyrda kommunledningen lyfter fram en modell som innebär att fem studenter utan tidigare pedagogisk utbildning ska arbeta i Haninges skolor menar vi Socialdemokrater att ett betydligt större grepp måste tas. Det handlar dels om ett politiskt ledarskap där fokus är på kunskap och resultat, och där det finns ett genuint intresse för hur det går i det enskilda klassrummet. Men också om ledarskapet på skolan och i det enskilda klassrummet. Vi har presenterat en rad sådana förslag, som kommunledningen sagt nej till.

Vi Socialdemokrater menar att kompetenshöjande insatser är en naturlig del i att förbättra skolan. Kommunen är idag fjärde sämst i landet i Lärarförbundets rankning när det gäller utbildade lärare. Här behövs ett offensivt helhetsgrepp för att förbättra situationen.

Ett första steg skulle kunna vara att lämna positionen som Sveriges sämsta kommunala arbetsgivare. Förra året var Haninge den kommun som hade näst högst sjukskrivningar bland sin personal. Sedan dess har sjukskrivningarna ökat och vi är med stor sannolikhet den kommun i landet som har högst sjukfrånvaro. Inom förskolan och skolan är var tionde anställd borta från jobbet på grund av sjukdom. Mot den bakgrunden är det mycket anmärkningsvärt att vårt förslag om att arbeta strategiskt med arbetsmiljön avslagits och att vårt förslag om att ta fram en strategisk plan för hur Haninge ska bli Sveriges bästa arbetsgivare fortfarande inte ens behandlats.

Lika lite som korvgrillning i Maramö ser till att fler jobb skapas så kommer kafferep i Haninge att se till att fler elever lämnar skolan med de kunskaper de har rätt till. Haninges skolor behöver engagerade politiker som tar sitt uppdrag på allvar. Vi har nu presenterat en rad förslag på hur Haninges skolor kan bli bättre, det är nu upp till den moderatstyrda kommunledningen att visa på sin vilja.

Robert Noord, oppositionsråd (S), Haninge

Maria Fägersten, grund- och förskolenämndens 2:e vice ordförande (S), Haninge

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skolorganisation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev