onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Göteborgs stad hotar avhysa Römossekolorna

Publicerad: 16 november 2021, 12:13

Göteborgs stad hotar att avhysa de omdebatterade Römosseskolorna från sina lokaler.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningFriskolor

– Skolan har inte betalt hyran sedan i juni och har därför förverkat hyreskontraktet, säger Axel Darvik (L), skolkommunalråd i Göteborg.

Skulden uppgår nu till omkring 700 000 kronor. Kommunalrådet säger att avhysningen kan ske inom ett fåtal dagar.

– De har egentligen inte rätt att vistas i lokalerna. Om de inte lämnar frivilligt kan de komma att avhysas med hjälp av polis, säger Darvik.

Men skolornas juridiska ombud, advokat Dan Eliasson, tillbakavisar kommunalrådets beskrivning.

– Frågan om hyresskulden löstes redan den 26 oktober genom en förlikning där hyresskulden skulle kvittas mot de fordran skolorna har på kommunen, säger han.

Han visar ett mejl från Göteborgs stad där en tjänsteperson skriver:

”När det gäller frågan om kvittning av hyresskuld mot fordran för bidrag medger Staden kvittning”.

– Darvik får gärna väcka talan om avhysning. Men det enda som kommer att hända är att Göteborgs stad kommer att få betala våra rättegångskostnader. Det är inte första gången som Darvik har en egen tolkning av gällande rätt, säger Eliasson.

Men Axel Darvik delar inte Eliasson beskrivning.

– Det krävs ett beslut och en underskrift från min sida, och det har jag vägrat att göra. Det är ingenting som tjänstemännen har en delegation för att godkänna, säger Axel Darvik till TT.

Skolinspektionen återkallade i oktober tillståndet för skolorna vilket innebär att skolorna ska stängas. Fredag i denna vecka skulle vara sista skoldagen.

Men huvudmännen överklagade beslutet och nyligen kom förvaltningsrätten i Stockholm med besked om inhibition. Det innebär att skolverksamheten kan fortsätta tills själva sakfrågan är avgjord.

Den domen har i sin tur överklagats av Skolinspektionen som vill att inhibitionsbeslutet ska upphävas.

LÄS MER: Hektiskt för förvaltningen efter ändrade besked om skolstängning. 

– Vi skickade in överklagan i slutet på förra veckan, säger Agnes Gidlund, pressekreterare på Skolinspektionen.

Göteborgs kommun arbetar därför med att vara redo att ta emot de 600 eleverna som annars kan stå utan skola på måndag. Samtliga elever har fått erbjudande om att söka en ny placeringar. Vårdnadshavare för 470 elever har svarat och de har nu fått erbjudanden om nya placeringar.

– Vi väntar på att få besked under veckan från dessa så de eleverna kan tas emot på sina nya skolor på måndag, säger Axel Darvik.

För de 130 eleverna som inte ansökt om en ny placering kan framtiden bli oviss. Om skolan stängs på måndag står de helt utan skolplacering.

LÄS MER: Skolinspektionen stänger kritiserade friskolor. 

— Deras vårdnadshavare måste skyndsamt ansöka om en ny placering under veckan. Om det inte sker har kommunen ett ansvar om skolpliktsbevakning. Vi måste se till att alla elever går i skolan, säger Axel Darvik.

Jonas Dagson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev