måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Göteborg vänder igen – betalar 48 miljoner till Römosseskolan

Publicerad: 8 december 2021, 14:58

Efter flera turer väljer Göteborgs grundskolenämnd att betala ut pengar till Römosseskolan. Foto: Adam Ihse/TT

Göteborg betalar ut Römosseskolans indragna skolpeng och drar tillbaka domstolsprocesserna mot ägarföretaget. Det beslutades på grundskolenämndens möte på tisdagen, rapporterar SVT Väst.

Ämnen i artikeln:

SkolanUtbildningFriskolor

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Kommunens grundskolenämnd stoppade i somras utbetalningar till det kritiserade ägarföretaget Framstegsskolan. Orsaken var otydliga ägarförhållanden och oklarheter kring bankgironumret.

På tisdagen röstade nämnden för att betala ut pengarna som deponerats hos länsstyrelsen, sammanlagt 48 miljoner kronor. Detta sedan tjänstemän utrett juridiska och ekonomiska konsekvenser – som risk för skadeståndskrav – av att hålla inne pengarna, skriver GT.

– Vi måste betala ut pengarna, det är vårt ansvar som kommun, säger Bosse Parbring (MP), andre vice ordförande i grundskolenämnden, till SVT Väst.

Den enda som röstade emot var nämndordförande Axel Darvik (L). Han beklagar beslutet: ”Rädslan att göra fel blev större än viljan att göra rätt”, skriver han i ett pressmeddelande.

Skolinspektionen beslutade i höstas att Römosseskolan skulle stängas den 19 november, eftersom myndigheten bedömde att flera av styrelseledamöterna inte är kapabla att driva skola.

Förvaltningsrätten inhiberade dock beslutet och skolkoncernen tillåts tills vidare att hålla öppet.

LÄS MER: Strypt skolpeng skapar politisk strid i Göteborg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev