onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Gör skolmåltiden till en del av undervisningen

Vi vill bidra till arbetet med att skapa bättre svensk skolmat. Det ger eleverna bättre förutsättningar för att trivas, utvecklas och prestera väl i skolan.

Publicerad: 25 september 2013, 07:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolmatSkolanUtbildning

Under våren lät vi ett analysföretag genomföra en undersökning med över 1 000 föräldrar till barn i grundskolan. Hela 95 procent av föräldrarna svarade att de anser att skolmaten är viktig för att deras barn ska prestera väl i skolan. Vi efterlyser större insikt bland kommunala beslutsfattare om att skolmat inte bara behöver vara en ekonomisk belastning utan snarare kan bli en viktig resurs. Om inte våra elever får i sig tillräckligt med näring och energi riskerar vi att tappa kraften i andra satsningar, såsom kompetenta lärare, inspirerande lokaler och tekniska hjälpmedel.

Tyvärr går utvecklingen i många kommuner i fel riktning. Istället för att satsa på näringsrik mat sjunker matbudgeten i många skolor. Det finns exempel på kommuner där kostchefen valt att lämna sitt jobb på grund av budgetrestriktioner, nedprioriterade matsedlar eller för att han eller hon inte längre kunnat stå för kvaliteten på den mat som serveras i skolmatsalen. Naturligtvis finns det positiva exempel där kommuner och skolor satsar på näringsrik mat, tillagning från grunden och kunskapsutveckling för kökspersonal.

Att prioritera skolmåltiden är kommunpolitikernas ansvar. Undersökningen vi låtit göra visar dock att de allra flesta inte tycks leva upp till förväntningarna. Bland föräldrarna som deltog i undersökningen svarade 79 procent att de ansåg att skolmatsfrågan inte uppmärksammades tillräckligt av politiker. Nästan hälften av föräldrarna i undersökningen är också beredda att byta parti i nästa kommunalval mot löften om bra skolmåltider. Lösningen är att tillföra ökade resurser, både i form av bemanning och kunskap. På så vis skapas det bättre förutsättningar att prioritera kvalitet, istället för att pressa upphandlare och kostchefer till att i första hand prioritera lägsta pris.

Vi tror på att göra skolmåltiden till en del av undervisningen. Det finns mycket att lära för eleverna – god kosthållning, reducering av matsvinn, om det svenska lantbrukets råvaror, matlagning och livsmedelskedjan. Genom en bra skolmåltid och ökad involvering av eleverna kan kommunerna bidra till att göra dagens skolbarn till morgondagens medvetna konsumenter.

Vi som undertecknar uppmaningen till svenska kommuner representerar de som producerar, levererar och tillagar den svenska skolmaten. Vi vill själva bidra genom att:

• Öka tillgängligheten av svenska och lokala råvaror för storkök. 
• Öka kunskapen om matkvalitet.
• Stödja kompetensutveckling av kökspersonal och idén om att skolmat ska lagas från grunden, på plats i skolans kök. 
• Införa frivillig ursprungsmärkning i en gemensam branschdatabas för att alla ska kunna känna sig trygga med vad den mat som tillagas och serveras innehåller och var den kommer ifrån.

Nu är det hög tid att beslutsfattarna i Sveriges kommuner prioriterar skolmåltiden lika högt som skolbarnens föräldrar.

Nils Berntsson, marknadsdirektör Martin & Servera

Marianne Backrud-Hagberg, ordförande Kost & Näring

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SkolmatSkolanUtbildning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev