Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Ge högskolan ett omställningsuppdrag

Det är välkommet att fler talar om vikten av utbildning och kompetenshöjning i hela landet. Ett utbildningssystem som är bättre anpassat till arbetsmarknadens behov och ett arbetsliv där fler har möjlighet till vidareutbildning har framtiden för sig.

Publicerad: 2 september 2015, 10:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ett modernt utbildningssystem som är anpassat till arbetsmarknadens behov gör att fler vågar säga upp sig och fler byta jobb.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HögskolanArbetsmarknadKompetensutvecklingArbetslöshet

REPLIK I artikeln ”Upp till högskolorna att skapa jobb i hela landet” i Dagens Samhälle 1/9 skriver elva kommun- och regionpolitiker från Centerpartiet om behovet av att utbilda och ta tillvara på människors kompetens genom satsningar på utbildning och forskning. Det är välkommet att fler talar om vikten av utbildning och kompetenshöjning i hela landet.

För att uppnå detta krävs emellertid flera förändringar av bland annat den högre utbildningens och yrkeshögskolans dimensionering och uppdrag samt studiefinansiering, antagning och studievägledning.

TCO har i en rapport, ”Ny kunskap för nya jobb – Eftergymnasial utbildning för yrkesverksamma”, visat att såväl högskolan som yrkeshögskolan brister när det gäller kurser som riktar sig till yrkesverksamma och att utvecklingen är på väg åt fel håll. Till exempel så har distans- och deltidskurser på högskolorna minskat. Såväl högskolans dimensionering som dess kursutbud utgår från ungdomsstudenter och bortser från det behov av utbildning som finns hos redan yrkesverksamma.

Att det är svårt att fylla på med kunskap senare i yrkeslivet skapar flera problem. Matchningen på arbetsmarknaden försämras och Sverige och svenska företag kan gå miste om möjligheter att expandera och utveckla sin verksamhet. Det finns också många, inte minst bland TCO-förbundens medlemmar som vill byta jobb för att utvecklas, borde byta jobb för att inte bli arbetslösa eller sjukskrivna eller som måste vidareutbilda sig eftersom de blivit arbetslösa eller är långtidssjukrivna.

Såväl högskolan som yrkeshögskolan bör därför ges ett omställningsuppdrag. Yrkesverksammas behov av vidareutbildning bör vägas in då utbildningarnas dimensionering, innehåll och form planeras. Det kan handla om fler ettåriga magisterprogram, kortare kurser på deltid, kvällstid eller distans, förbättrad studievägledning och validering av reell kompetens för personer med arbetslivserfarenhet. Högskolan resurstilldelningssystem bör förändras och på sikt bör ett separat resurstilldelningssystem för omställning övervägas.

Inom yrkeshögskolan behövs fler korta utbildningar (3-6 månader), inte minst kvalificerade utbildningar som är kortare än dagens krav på minst två år. Detta kräver sannolikt att reglerna för statsbidrag förändras.

Som artikelförfattarna skriver så finns det även mycket att vinna på mer och bättre nätbaserad distansutbildning, vars flexibilitet kan passa yrkesverksamma.

En viktig del i utformningen av utbildningsutbudet bör vara att samråda med det regionala näringslivet, Arbetsförmedlingen, arbetsmarknadens parter och omställningsorganisationerna som finns inom ramen för omställningsavtalen mellan arbetsmarknadens parter, till exempel Trygghetsrådet TRR.  De elva företrädarna för Centerpartiet tycks vara inne på liknande tankegångar.

TCO:s vision är ett utbildningssystem som är bättre anpassat till arbetsmarknadens behov och ett arbetsliv där fler har möjlighet till vidareutbildning. I förlängningen kommer det innebära att fler ska våga säga upp sig och fler byta jobb. Det tror vi vore bra.

Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News