lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Gällivare riskerar vite - ”Eleverna har inte fått sin undervisning”

Publicerad: 23 februari 2023, 10:17

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Lärarbrist och inställda lektioner. Nu får Gällivare kommun kritik från Skolinspektionen och riskerar att behöva betala 700 000 kronor i vite.

Ämnen i artikeln:

SkolinspektionenSkolanUtbildningLärareUndervisning

EJ


Runt hälften av högstadielärarna på Sjöparksskolan i Gällivare var behöriga under höstterminen 2022. Den stora lärarbristen är orsaken till att lektioner i vissa ämnen ställdes in i längre perioder i höstas. För en del elever blev det ingen teknikundervisning alls, rapporterar Dagens Nyheter. Att Skolinspektionen nu hotar med ett vite på 700 000 kronor är ingen överraskning.

– Jag vet att de ska utdöma ett vite om de ser en brist av den typ som det har varit här under hösten, där eleverna inte har fått sin undervisning, säger Eva Martinsson, skolchef på Gällivare kommun till DN.

Skolinspektionen kräver att kommunen ser till att elever får den undervisningstid som förlorats, främst i de naturorienterade ämnena. Kommunen måste även se över hur undervisningen ska fördelas framöver och att lektionerna leds av behöriga lärare. Ett arbete som Eva Martinsson redan inlett.

– Vi har ett stort behov av lärare, inte bara i no-ämnena, utan i många olika ämnen. Men efter jul har vi kunnat anställa personal för att kunna ge eleverna mer undervisning och det är vi glada för. Vi är inte oroliga i nuläget att vitet kommer att utdömas, säger hon.

Senast den 8 maj ska Gällivare kommun åtgärda de krav som Skolinspektionen ställt.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev