söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Fyra av tio kommuner saknar matplan vid kris

Publicerad: 7 februari 2022, 12:13

Sex av tio kommuner har en beredskapsplan för att säkra måltider vid kris, enligt undersökningen som gjordes i höstas.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Nästan hälften av Sveriges kommuner saknar en plan för att servera mat i skola och omsorg vid en krissituation. Livsmedelsverket vill se beredskapen stärkas.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelSamhällsskyddCovid-19Coronakrisen

Sex av tio kommuner har en beredskapsplan för att säkra måltider vid kris, enligt undersökningen som gjordes i höstas. Det är en förbättring jämfört med den senaste undersökningen Livsmedelsverket gjorde 2018 – då endast fyra av tio kommuner hade det.

”Det är positivt att fler ser över sin beredskap. Barn och sköra måste få mat. Därför behöver fler kommuner jobba med sin måltidsberedskap”, säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, till myndighetens hemsida.

Hon tror att pandemin har agerat som en väckarklocka för många kommuner.

”Måltider är en viktig del i att skola, vård- och omsorgsverksamheten ska fungera så att vårdnadshavare och anhöriga kan gå till jobbet och bidra till att samhället fungerar”, säger hon.

Livsmedelsverket skriver att måltidsverksamhet är beroende av flera saker. Att leveranser kommer fram, att el, vatten och it fungerar och att personal kan arbeta.

I höst ska myndigheten publicera en handbok för att hjälpa kommuner och regioner i arbetet med beredskap kring måltider i vård, skola och omsorg.

/TT 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev