Skola
Friskolor välkomnar C-förslag: ”Noterbart att de inte rör skolpengen”
Publicerad: 7 september 2021, 10:10
Friskolornas riksförbund ger Annie Lööfs förslag på förändringar på friskolemarknaden godkänt. ”Sammantaget en trea eller fyra i gamla betygssystemet, säger Ulla Hamilton, Friskolornas riksförbund. Marcus Larsson på tankesmedjan balans är desto mer skeptisk: ”Det här är precis tvärtom mot tillitsbaserad styrning”, säger han. Foto: Christine Olsson/TT, MATHIAS BERGELD, JOHANNA LUNDBERG
Centerpartiets skolförslag får gott betyg av Friskolornas riksförbund främst för vad de inte innehåller: förslag om sänkt ersättning för friskolor. Tankesmedjan Balans ser förslaget om att nationella prov ska bli mer betygsstyrande som motsatsen till tillitsbaserad styrning.
Januariavtalet gjorde Centerpartiet till ett avgörande parti i skolfrågor då överenskommelsen hindrade regeringen från att föra politik i vinstbegränsande riktning. När partiet nu lägger fram förslag kring skolan och skolmarknaden tycker Friskolornas riksförbunds vd Ulla Hamilton att partiet lyckas hyggligt.
– Sammantaget en trea eller fyra i gamla betygssystemet, säger hon.
– Det är noterbart att de inget säger om att sänka skolpengen för friskolor. Det välkomnar vi förstås.
Bland förslagen märks att C vill se ett obligatoriskt skolval och samordnad antagning mellan kommuner och fristående huvudmän.
– Vi tycker inte om förslaget i Björn Åstrands utredning att Skolverket ska få det ansvaret. Då är det här mycket bättre, att det är upp till kommunerna och huvudmännen hur man löser samordningen. Det finns en modell som prövas nu i Uppsala som vi tycker är bra, säger Ulla Hamilton.
C vill att de nationella proven ska bli mer styrande för betygen på gruppnivå, som ett sätt att hindra betygsinflationen. Friskolornas riksförbund är kritiskt till dagens betygssystem som man anser dåligt kvalitetssäkrat.
– Vi vill att det skärps till och görs tydligare vilka kunskapsmål som ska uppnås. Däremot är jag tveksam till att gå mer på nationella proven, det finns vidare perspektiv att beakta, säger Ulla Hamilton.
Marcus Larsson på Tankesmedjan Balans är själv lärare, på en friskola, och flitig debattör kring marknadsskolan. Han ser faror i att normera betygen mot resultaten på de nationella proven.
– Det kommer så klart att påverka lärares undervisning. Det blir en rörelse mot ”teach for test”. Som lärare anser jag att det är superuselt, säger han.
– Skapar vi den bästa skolan på det sättet? Jag ser hur vi backar längre och längre in i hörnet där lärares uppdrag styrs av det mätbara. Man tar bort det professionella utrymmet och ersätter med mätbarhet. Det här är precis tvärtom mot tillitsbaserad styrning, säger han.
Centerpartiet föreslår också att kötiden till en skola begränsas till tre år före skolstart. Syftet är att motverka segregeringseffekter och att människor ställer sina nyfödda i kö till önskad friskola.
– Det tror jag många av våra medlemmar kan acceptera. Det är inte vad vi önskar, men bättre än att ta bort möjligheterna till kö, säger Ulla Hamilton.
Rektor Linnea Lindquist i Hammarkullen är en flitig skoldebattör. På Twitter reagerar hon i dag starkt på Centerpartiets förslag om att ansvaret för att erbjuda alla elever skolplats ska delas mellan kommuner och fristående skolaktörer. Hon menar att det vore ett steg mot ett systemskifte. ”Utbudsansvaret handlar inte bara om att tillhandahålla skolplatser. Det handlar om en garanti för skolplikten. Det är naivt att tro att aktiebolag skulle ta det ansvaret när det tar mycket resurser i anspråk”, skriver hon.
LÄS MER: Utredare vill avskaffa friskolors köer.