Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Fria skolvalet hotat om oppositionen tar makten

S största partidistrikt vill avskaffa det fria skolvalet. V vill samma sak, MP ger inget klart besked. Skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) kräver nu av de rödgröna: Tala om vad ni vill med det fria skolvalet.

Publicerad: 5 maj 2014, 12:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Skolval

Det råder en bred enighet om att det krävs fortsatt hårt arbete för att den svenska skolan återigen ska tillhöra världstoppen. En central punkt är att åter göra läraryrket till ett av Sveriges mest attraktiva yrken. Till ett yrke med en bra arbetsmiljö och stora möjligheter till god löneutveckling och karriärvägar. För att nå dit måste lärarlönerna höjas och den administrativa arbetsbördan minska. 

Att avskaffa en lika naturlig som uppskattad del av det svenska skolsystemet är däremot inget som tar oss närmare toppresultaten. Ändå är det precis vad Socialdemokraterna i Skåne vill göra: avskaffa det fria skolvalet. Men istället för att möta fördömanden eller avståndstaganden från Sveavägen 68 är tystnaden kompakt.

När partiets största distrikt vill avskaffa den valfrihet som så många elever och föräldrar uppskattar säger Stefan Lövfen ingenting. Niklas Karlsson ordförande för S i Skåne är desto tydligare: ”Det är klart att Skåne har ju en stor och stark röst i svensk socialdemokrati, och vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna påverka utvecklingen i politiken…”

När samtidigt Miljöpartiet fortsätter att svara svävande på direkta frågor om de vill reglera eller avskaffa det fria skolvalet, och Vänsterpartiet vill avskaffa det så fort som möjligt, är det uppenbart att det fria skolvalets framtid på riktigt är hotad. 

Det är därför helt omöjligt för väljarna att veta vilken skolpolitisk linje en rödgrön majoritet skulle driva – både på riksplanet och här i Stockholm. Elever och föräldrar förtjänar ett svar från oppositionen – kommer ni arbeta för att ta bort eller begränsa det fria skolvalet om ni kommer till makten?

Idag går drygt 27 000 elever i fristående skolor i Stockholm, de allra flesta väldigt nöjda med sina val. Menar ni oppositionspartier att alla dessa föräldrar och elever, samt alla andra som har gjort ett aktivt val av en skola, har valt fel – att ni som kommunpolitiker är bättre lämpade att bestämma över var någonstans alla dessa elever ska gå i skolan? 

Mitt och Folkpartiets svar till alla oroade elever och föräldrar är tydligt: Vi kommer alltid stå upp för er rätt att själva välja skola. Möjligheten att välja skola, istället för att av kommunen bli tilldelad en plats på närmaste skola, är av stort värde för individen och för skolväsendets utveckling i stort. Det är också något som uppskattas av en bred majoritet av Sveriges föräldrar.

I en undersökning gjord av Demoskop, som presenterades nyligen av Friskolornas riksförbund, uppger 70 procent av föräldrarna i Stockholm att de även fortsättningsvis vill kunna välja skola till sina barn. Det är något vi ska värna och lyssna på.

Det fria skolvalet har gett tusentals elever möjligheten att trotsa den starka bostadssegregation som finns, inte minst här i Stockholm. I vissa socioekonomiskt utsatta områden har nästan var tredje elev sökt sig till och kommit in på en skola i innerstaden – något som var helt otänkbart innan det fria skolvalet infördes. Vilken adress du bor på avgör inte längre vilken skola du måste gå i. Ambitiösa elever har idag bättre möjligheter än någonsin att göra en klassresa genom klassrummet.

Vi som uppskattar friskolereformen måste dock samtidigt våga vara de tuffaste kritikerna av de skolor som inte håller måttet. Bristande kvalitet och undermålig undervisning får aldrig accepteras, varken i skolor eller förskolor, oavsett om de är kommunala eller fristående. Både staten och kommunerna har därför en skyldighet att bedriva en aktiv tillsyn och inspektion.

Det är därför bra att friskolekommittén har föreslagit att Skolinspektionen ska få stärkta befogenheter att slå ner på verksamheter som inte håller måttet. Vi kan, och ska, värna både valfrihet och kvalitet genom att ställa krav på långsiktigt ägande och förstärka inspektionen av både offentligt och privat drivna verksamheter.

Om vi misslyckas med att ge varje elev en god utbildning betyder det att individer begränsas, men även att samhället tappar begåvningar. Det får vi aldrig acceptera. 

Det fria skolvalet har varit en frihetsreform för Sveriges elever, samtidigt som mångfalden är en styrka för skolsystemet. Människors rätt att välja kommer alltid att vara viktigare för mig som folkpartist, än politikers vilja att bestämma.

Lotta Edholm, (FP) oppositionsborgarråd och gruppledare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Skolval

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev