måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Förslag: Bemannade bibliotek på alla skolor

Publicerad: 19 januari 2021, 14:32

Utbildningsminister Anna Ekström (S) tog emot betänkandet i den statliga utredningen om skolbibliotek.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Det ska ställas hårdare krav på skolbiblioteken. Bemanning av utbildade bibliotekarier och ett bibliotek på varje skola är två av förslagen i en statlig utredning som överlämnas under tisdagen.

Ämnen i artikeln:

BibliotekGustav FridolinAnna Ekström

Flera åtgärder för att stärka skolbiblioteken föreslås i en statlig utredning som utbildningsminister Anna Ekström (S) tar emot på tisdagen.

Skollagen ska ställa tydligare krav på skolbibliotek, enligt ett pressmeddelande om utredningen. Bland annat föreslås krav på att alla skolbibliotek ska vara bemannade, i första hand med personer med examen inom biblioteks- och informationsvetenskap.

”Elever ska få växa upp som läsande och källkritiska medborgare. Här spelar skolbiblioteken en avgörande roll. Fackutbildade bibliotekarier har särskilda kunskaper i medie- och informationskunnighet och skolbiblioteken kan driva på det viktiga arbetet för att främja den fria läsningen”, säger den särskilda utredaren Gustav Fridolin i pressmeddelandet.

Fridolin vill också se en skärpning av kraven på att skolbiblioteket ska finnas på den egna skolan. I dag är det vanligt att skolan i stället samverkar med ett folkbibliotek – något som endast föreslås vara tillåtet i undantagsfall framöver.

Utredningen ser även ett behov av fler utbildningsplatser inom biblioteks- och informationsvetenskap, för att förbättra tillgången på skolbibliotekarier.

TT Nyhetsbyrån

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev