Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Förslag att lära av friskolor ingen krigsförklaring

Det är det gemensamma målet som är viktigt för den svenska skolan. Därför bör vi lära av varandra för att förbättra mål och resultatarbetet, i synnerhet när Skolinspektionen lyfter fram ett arbetssätt som kan förbättra resultaten.

Publicerad: 24 februari 2015, 13:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SkolorganisationSkolinspektionenFriskolorHuvudmannaskap

SLUTREPLIK. Jag blev lite förvånad över att SKL kände sig påhoppade av min debattartikel ”Skrämmande dåligt skolarbete i kommunerna om Skolinspektionens rapport om hur huvudmännen lever upp till nationella mål.

Per-Arne Andersson uppfattar uppenbarligen min artikel som ett generalangrepp på kommunerna, som han formulerar det i sitt svar ”Många kommunala skolor bättre än friskolorna”. Det var inte min tanke. Däremot måste jag villigt erkänna att jag blev betryckt när jag läste Skolinspektionens rapport som tydligt visar hur illa det står till i många av de granskade kommunerna när det gäller förankring av mål och uppföljning av mål och resultat. Det borde bekymra alla som vill höja kvaliteten i den svenska skolan.

Självfallet finns det också kommunala skolor som gör ett bra jobb. Förfärligt vore det väl annars med tanke på att cirka 87 procent av alla grundskoleelever går i kommunala skolor.

Min slutsats, precis som Per-Arne Anderssons, är att det är det gemensamma målet som är viktigt och därför bör vi lära av varandra. Skolinspektionens rapport är mycket tydlig i sin beskrivning av skillnaden mellan hur enskilda huvudmän och kommunala huvudmän jobbar för att följa upp resultat och förankra mål. Deras resonemang kring skillnaden mellan styrningen av kommunala skolor och enskilda huvudmän är också mycket intressant.

Att drista sig att föreslå att kommuner kan lära sig av fristående skolor är ingen krigsförklaring. Det är ett konstaterande att det finns ett arbetssätt, som lyfts fram av Skolinspektionen, som kan bidra till att mål och resultatarbetet i kommuner som inte har så bra resultat, kan förbättra sitt mål och resultatarbete.

Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev