Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Förskoleplats föreslås bli kommunens ansvar

Publicerad: 26 januari 2022, 10:43

– Varje kommun ska vara skyldig att genom uppsökande ta kontakt med föräldrarna till de barn som inte har en plats i förskolan, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Att barn kommer i förskola bör vara kommunens ansvar – inte föräldrarnas, det föreslår regeringen vid en presskonferens.

Ämnen i artikeln:

FörskolaLina Axelsson Kihlblom

Det är i dag upp till barnets vårdnadshavare att ansöka om förskoleplats. Men för att få fler barn i förskola föreslår regeringen att kommuner i stället ska bli skyldiga att ordna förskoleplats åt barn i åldrarna tre till fem år.

– Varje kommun ska vara skyldig att genom uppsökande ta kontakt med föräldrarna till de barn som inte har en plats i förskolan, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S).

Förskolan bedöms ha en viktig socialiserande funktion och barn som går i förskola har senare visat sig klara skolan bättre. Därtill är förskolan viktig när det kommer till att främja integration och språkutveckling i svenska för nyanlända barn.

– Det är därför ett problem att deltagandet i förskolan är lägre bland barn som har störst nytta av de positiva effekterna. Det gäller särskilt utrikesfödda barn, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Den utredning som ligger till grund för förslaget anser att skolplikt borde införas i förskolan från och med fem års ålder. Men regeringen väljer att avvakta med detta.

– Vi backar inte utan vi går fram med en del. Det är här steg nummer ett, säger Lina Axelsson Kihlblom.

TT: Ni stänger alltså inga dörrar för obligatorisk skolplikt i förskolan?

– Jag stänger inga dörrar.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Tomas Lauffs/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev