Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Förskoleklassen blir den nya ettan

Publicerad: 10 maj 2021, 13:06

”Regeringen och samarbetspartierna är överens om att vi ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att införa en tioårig grundskola”, sa Anna Ekström på daagens pressträff.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hej då förskoleklassen, om ett antal år ska du och dina sexåringar in i grundskolan.
2026 föreslås den första kullen sexåringar börjar.


Ämnen i artikeln:

Anna Ekström

Förskoleklassen är sedan några år obligatorisk och det innebär att barn har skolplikt från höstterminen det år de fyller sex år. Men förskoleklassen är sin egen skolform och inte en del av grundskolan. Det har sina brister, enligt regeringens utredningsuppdrag.

Det finns till exempel inga uttalade kunskapskrav på barnen i förskoleklassen och de har också färre timmar i skolan än vad lågstadieeleverna har.

Men om förskoleklassen får bli årskurs ett i grundskolan, och lågstadiet alltså blir fyraårigt, får sexåringarna samma rätt till strukturerad undervisning och särskilt stöd som grundskolebarnen. Det i sin tur skulle öka förutsättningarna för att fler elever kan lämna grundskolan med godkända betyg, enligt regeringens direktiv.

Att göra grundskolan tioårig kräver dock en hel del förberedelser och tid. Timplanen för lågstadiet måste utökas och undervisningen för sexåringarna – de nya ettorna – anpassas efter deras spring i benen och behov av lek.

Utredningen som på måndagen lämnades över till utbildningsminister Anna Ekström vid en pressträff föreslår att den garanterade undervisningstiden totalt sett ska utökas med 534 timmar i grundskolan och motsvarande skolformer, när grundskolan i stället blir tioårig.

Det motsvarar tre timmar undervisning per skoldag i vad som blir nya årskurs 1.

En viktig fråga är även vilka behörighetskrav som ska gälla för lärare som undervisar sexåringarna.

Av de som nu arbetar i förskoleklassen är hälften förskollärare och de kan behöva fortbildning för att vara behöriga för undervisning av sexåringar i grundskolan. På motsvarande sätt kan lågstadielärare behöva fortbildning för att kunna anpassa undervisningen till sexåringar. Regeringen bedömer att det behövs övergångsbestämmelser, eftersom det råder sådan lärarbrist.

Utredningen förslår att de bestämmelser som gäller för behörighet att undervisa i grundskolans årskurs 1–3 också ska gälla för behörighet att undervisa i grundskolans nya årskurs 1–4.

Det föreslås vidare att en förskollärare som har en anställning i förskoleklass senast 30 juni 2026, och som är behörig att undervisa i klassen enligt gällande bestämmelser, även ska var behörig att undervisa i nya årskurs 1 under en övergångsperiod om fem år.

Utredningen vill även att Skolverket får i uppdrag att tillsammans med lärosäten erbjuda den fortbildning som ger förskollärare med minst fem års erfarenhet av arbete i förskoleklassen eller nya årskurs 1 behörighet i årskurs 1 och 2

2026 föreslås den första kullen sexåringar börja i vad som blir den nya grundskolan.

— Jag ser fram emot att mer djupgående ta del av förslag i betänkandet. Regeringen och samarbetspartierna är överens om att vi ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att införa en tioårig grundskola. Det arbetet påbörjas nu, kan man säga, men den här gedigna utredningen som vi har fått på vårt bord, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en pressträff.

Anna Lena Wallström/TT

Ämnen i artikeln:

Anna Ekström

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev