söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Försäljning av skolfastighet till IES-bolag stoppas tillfälligt

Publicerad: 1 februari 2022, 10:22

Vänsteroppositionen med Kasir Kasirga (S) i spetsen kräver mer analys av skolaffärens konsekvenser. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT


Det blir ingen försäljning av den skolfastighet som hyrs av Internationella engelska skolan i Gubbängen i Stockholms stad. I alla fall inte nu. Oppositionen har tillfälligt stoppat affären.

Ämnen i artikeln:

Internationella engelska skolanSkolanUtbildningFastigheterEkonomiStockholm

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


På måndagskvällen skulle den blågröna majoriteten i Stockholms stads fullmäktige klubba beslutet att sälja en kommunägd skolfastighet i Gubbängen till ett dotterdotterbolag till Internationella engelska skolan (IES). IES har bedrivit skola där i 20 år.

Men de tre oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ krävde att frågan skulle återremitteras. De kräver bland annat en risk- och konsekvensanalys över vad försäljningen innebär för de lokala skolorna och för stadens ekonomi.

Stadsbyggnadsrådet Joakim Larsson (M) försvarar den planerade försäljningen av skolfastigheten.

– Vi ska använda pengarna som vi får in när vi säljer den här skolan till att renovera, rusta och bygga nytt i våra egna verksamheter, säger han till Dagens Nyheter.

Oppositionsborgarrådet Kadir Kasirga (S) hävdar att affären är ”horribelt skött” och varnar för att tänket kring marknadsskolan har gått för långt.

– Det är jättedålig politik att sälja stadens tillgångar för att få ihop ekonomin, säger han.

Inför fullmäktiges möte lämnade företrädare för Skiftet, en förening som säger sig vara en partipolitiskt oberoende folkrörelse, över en protestlista med 4 800 namnunderskrifter till stadsbyggnadsrådet.

LÄS MER: Kommuner ger Engelska skolan högre skolpeng 

LÄS MER: Skolmarknadens jättar tar allt fler elever

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev