Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Föräldrar uppmanas hålla barnen hemma - i en månad

Publicerad: 26 januari 2022, 12:37

”Det känns fint att kunna göra någonting för barnfamiljerna nu”, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga.

Foto: Suvad Mrkonjic /Bildbyrån, NTB/TT

För att klara personalbristen vill Lindesberg och Mörbylånga att så många som möjligt håller barnen hemma från förskolan i en månad. I gengäld får föräldrarna reducerad avgift. I Mörbylånga gäller erbjudandet även den som vabbar.

Ämnen i artikeln:

FörskolaCoronakrisenPersonalbrist

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Den exploderande smittspridningen av covid-19 sätter press på förskolorna i många kommuner. På flera håll uppmanas föräldrar som har möjlighet att hålla sina barn hemma. Två av dessa kommuner är Lindesberg och Mörbylånga där föräldrar uppmuntras att ha barnen hemma i fyra veckor mot reducerad avgift för barnomsorgen. 

– Det handlar om att minska lite på trycket i verksamheten, både på fritidshem och förskola. Vi har många pedagoger som är hemma. Vi har använt den här modellen med framgång tidigare under pandemin så det känns som ett naturligt steg att ta nu när det är ganska höga toppar, säger Thomas Lindberg, chef för barn- och ungdomsförvaltningen i Lindesberg.

Just nu kan alla förskolor och fritidshem i Lindesberg hålla öppet. 

– Men vi balanserar på en ganska skör tråd. Det är svårt att få tag på vikarier under den här perioden eftersom många av dem som skulle ha kunnat hoppa in som vikarier också är hemma under rådande omständigheter, säger Thomas Lindberg. 

Även Mörbylånga kommun har tidigare under pandemin testat modellen med reducerad avgift för dem som håller sina barn hemma. Där går man nu ett steg längre och reducerar avgiften även för de föräldrar som vabbar. 

 – I det här fallet är det mindre viktigt av vilken orsak man är hemma i och med att vi också behöver en avlastning i verksamheterna. Utan man betalar för de dagarna som man använder barnomsorgen helt enkelt, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande i Mörbylånga.

Satsningen beräknas kosta 300 000 kronor och pengarna tas från kommunstyrelsens budget för oförutsedda kostnader.

– Det är det värt. Det känns fint att kunna göra någonting för barnfamiljerna nu. Vi ser att det är många som tvingas vabba vecka efter vecka. Det blir kännbart för många. I kombination med att vi ser att det är ett ansträngt läge i våra verksamheter så tänkte vi att vi kunde slå två flugor i en smäll och hitta en win-win situation där vi både slipper stänga en avdelning och kan ge kompensation till barnfamiljer i ett utsatt läge, säger Matilda Wärenfalk.

Hon betonar att kommunen inte uppmanar föräldrar att ta ledigt för att vara hemma med barnen. 

– Men om man har möjlighet till det så uppskattar vi om vi kan hjälpas åt.

LÄS MER: Kommundirektör redo hoppa in i köket – ”Vi får lösa krisen tillsammans”

LÄS MER: Kris i hemtjänsten – järnvägsmuseum får rycka in

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev