Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

För oss hänger förskolan och jobben samman

För Moderaterna är förskolan – med sin unika kombination av lek och lärande – en del av den moderna kunskapsskolan. Men regeringens jobbfientliga politik är ett stort hot mot fortsatta investeringar i förskolan, skriver Moderaternas skol- och utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall i en slutreplik till Lena Hallengren (S).

Publicerad: 20 november 2015, 14:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För Moderaterna är förskolan en självklar del av den moderna kunskapsskolan.


Ämnen i artikeln:

FörskolaSocialdemokraternaModeraternaOmsorgVälfärd

Moderaterna prioriterar jobben och förskolan. Därför borde Lena Hallengren, som i sin replikmin artikel visar att hon inte tillräckligt noggrant har läst igenom sin egen regerings budgetförslag. I den slår regeringen själv fast att den egna politiken slår ut jobben. Dessutom får åtta av tio hushåll en sämre ekonomi med regeringens politik. Eftersom varje nytt jobb innebär fler skattekronor till välfärden är hotet mot fortsatta investeringar i förskolan regeringens egna jobbfientliga politik.

Mycket riktigt stämmer det att Socialdemokraterna har gjort mycket för förskolan. Men det var då. Under regeringens första år vid makten har de, bortsett från gamla S-förslag, inte visat något intresse för hur man vill utveckla förskolan framåt. Här kliver i stället moderaterna fram.

För oss är förskolan en självklar del av den moderna kunskapsskolan. Tillsammans med Allianspartierna såg vi till att stärka och utveckla förskolans pedagogiska verksamhet. Vi gjorde förskolan till en egen skolform och moderniserade läroplanen. Det är tack vare dessa prioriteringar och investeringar som de små barnen i dag har en möjlighet att bekanta sig med naturvetenskap och teknik.

På detta sätt utvecklar vi pedagogiken i förskolan så att barnen tidigt – och på sin nivå – kan lära sig om naturvetenskapliga fenomen likt hur ett frö kan växa till en planta eller varför ett äppelskrutt förmultnar snabbare än plast.

För Moderaterna är förskolan – med sin unika kombination av lek och lärande – en del av den moderna kunskapsskolan. Det skapar bättre förutsättningar för barnens tidiga lärande och därmed också förutsättningar för fler jobb. För Moderaterna är förskolan och jobben därför tätt sammankopplade. Med regeringens jobbfientliga politik, och ointresse för förskolan, är det tydligt att vi inte har samma synsätt.

En bättre förskola kräver en jobbpolitik som ser till att fler nya jobb skapas, inte slås ut. Med ny politik för en utvecklad förskola, förstelärare i förskolan och en förskoleanpassad rektorsutbildning tar Moderaterna nu över ledartröjan från Socialdemokraterna i förskolefrågor.

Camilla Waltersson Grönvall, utbildningspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev