måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

Fler strateger för säkerhet i skolan efter våldsdåden

Publicerad: 18 november 2022, 08:15

”Att förbereda sig mentalt på att det skulle kunna ske en skolattack kommer att bli lika naturligt som att öva utrymning vid en brand”, säger Eva Lindberg, skolsäkerhetssamordnare i Norrköping. Foto: Elin Holmer/Norrköpings tidningar

Flera kommuner inrättar nya tjänster för säkerhetsstrateger inom skolan. ”Dåden som skett i skolor har såklart påverkat”, säger förvaltningschefen Karin Flodin i Östersund.

Ämnen i artikeln:

TrygghetVåldSenaste nyttSkolanUtbildningSäkerhetHot

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


All personal på Falkenbergs kommuns skolor och förskolor har i år utbildats kring pågående dödligt våld. 

– Syftet är att skapa en mental förberedelse. Man behöver ha tänkt att det värsta kan hända för att kunna ta snabba beslut i en stressfylld situation, säger Josefine Möller, barn- och utbildningsförvaltningens säkerhetssamordnare.

Hon anställdes förra året och arbetar med krisberedskap, lås och larm, skadegörelse samt beredskap inför pågående dödligt våld, det vill säga skolattacker.  

De senaste två tre åren har säkerhetsstrateger som enbart arbetar i skolan anställts i flera andra kommuner, däribland Halmstad, Karlstad och Östersund. I Eskilstuna, Norrköping, Malmö och Linköping har nya tjänster tillkommit i år. 

– Vi märker ett stort tryck kring säkerhetsfrågor och tillför en kompetens som förut inte fanns på utbildningsförvaltningen, säger Anders Fernemark, säkerhetschef i Linköpings kommun.

Östersunds skolsäkerhetssamordnare jobbar nu med en plan för trygg och säker skola, som bland annat ska handla om hur personal bör agera vid våldsdåd. 

– Dåden som skett i skolor har såklart påverkat. Vi måste vara beredda. Vi får mycket frågor från de fackliga organisationerna och tar det på stort allvar, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Karin Flodin.

I Norrköping har Eva Lindberg varit skolsäkerhetssamordnare i knappt ett år. 

– Vi behöver stärka stödet till rektorerna, framför allt kring krisberedskap och pågående dödligt våld. Vi ser ju en samhällsutveckling där det skjuts på lekplatser och i gallerior. Men vi måste också höja beredskapen kring andra risker, som extremväder eller att el och vatten försvinner, säger hon. 

Eva Lindberg har tillsammans med rektorer undersökt vilka förutsättningar olika skollokaler ger personal och elever att fly eller söka skydd. Hon medverkar också på arbetsplatsträffar och berättar hur man bör agera vid en skolattack. 

– Att förbereda sig mentalt på att det skulle kunna ske en skolattack kommer att bli lika naturligt som att öva utrymning vid en brand. Sannolikheten att det händer är låg, men konsekvensen blir ju enorm. 

I Karlstad har all personal på gymnasiet utbildats kring pågående dödligt våld i tre timmar långa föreläsningar.

– Vi talar bland annat om mental förberedelse, hur man kan hantera en händelse med hjälp av olika taktiker och om hur polisen jobbar. Många vill veta mer, men det är samtidigt en känslig fråga. Inget man kanske talar om i fikarummet, säger skolsäkerhetssamordnaren Marty Lundin. 

Ett år efter den teoretiska föreläsningen får personalen repetera och då även öva praktiskt.

– De får barrikadera genom att använda stolar, bord, vad de kan hitta. Släcka och sätta mobilen på flygplansläge. Testa hur det känns.

Likt flera andra kommuner testar Karlstad nu en app som kan användas för att snabbt sprida information till all personal om våldsdåd, bränder eller olyckor. 

– Vi har som tur är inte använt den i skarpt läge, men det är väldigt viktigt att snabbt kunna informera så många som möjligt, säger Marty Lundin.  

LÄS MER:

Allt fler övar inför skolattacker – ”Föräldrar kräver det”

Regeringens utredare: Mer kan göras för att förhindra våldsdåd i skolor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev