söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Skola

”Fler sextrakasserier måste leda till fällande domar”

Glasklara värderingar är viktiga men det krävs mer än så för att stoppa sextrakasserierna under festivalen We are Sthlm. Rättssamhället måste ta dessa brott på största allvar.

Publicerad: 19 augusti 2016, 12:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lotta Edholm (L) vill se ett rättsamhälle ”på tårna” för att stoppa övergreppen på festivalerna.


Ämnen i artikeln:

FeminismLiberalerna

Replik. I debattinlägget Tjejer ska inte behöva varnas för festivaler skriver FI:s gruppledare Anna Rantala Bonnier att vi måste lära killar respektera kvinnors kroppar.

Ungdomsfestivalen We are Sthlm pågår just nu. Antalet anmälningar om ofredanden och övergrepp är högre än under samma period förra året trots att insatser har satts in. Polisens kameraövervakning och den utökade bemanningen av vuxna ger hopp om att kunna ta fast fler förövare och sätta ljus på mörkertalet. Men ska vi komma framåt i jämställdhetsarbetet och trygga ungdomars rätt till sina egna kroppar är det fler åtgärder som behövs.

Vad kan politiker, samhällsinstitutioner, föräldrar och organisationer göra för att stoppa sextrakasserier mot unga flickor?

Det behövs ett rättssamhälle på tårna. Alla de goda initiativ som tas av föreningar och arrangörer måste backas upp av ett rättssamhälle som tar dessa brott på största allvar. Det handlar om polisiär närvaro och om att kunna hitta och ställa förövare inför rätta. Polisen har nu börjat kameraövervaka utsatta platser på We are Sthlm. Det är bra. Av brott som upptäcks behöver fler kunna leda till fällande domar vilket kräver ett gott bevisläge.

Glasklara ställningstaganden för jämställdhet. Varje gång någon del av det ansvariga vuxensamhället – föräldrar, polis, festivalvakter, skola – blundar läggs ännu en sten på offren. Därför måste vi vara glasklara i att det inte finns något som heter ”tafsande som det ändå är naturligt att killar gör”.

Närvarande vuxna. Målgruppen för We are Sthlm och andra ungdomsfestivaler är barn under 18 år. För dem är föräldrarna ansvariga – och för dem där föräldrarna inte finns med i bilden har HVB-hem och liknande ett ansvar. Om fler föräldrar skulle följa med sina ungdomar ut, finnas i bakgrunden för dem och deras kompisar, lyssna och hjälpa dem att agera skulle mycket vara vunnet.

Tyvärr är relativisering alldeles för vanlig på jämställdhetens område, också från dem som kallar sig feminister. När idrottsförvaltningen i Stockholm skulle ta fram etiska riktlinjer till sin personal några månader efter att Eriksdalsbadets problem med trakasserier uppmärksammats landade det hela i vaga diskussionsfrågor utan tydliga ställningstaganden, när det som behövts hade varit tydliga rutiner för hur man som medarbetare och chef ska agera vid varje fall av kränkning. Istället för att ta fram glasklara regler, gick ansvarig politiker (S) istället ut och gav sitt stöd till kvinnopooler som en ”lösning” på problemet med trakasserier. En åtgärd som bara gör den kvinna, som till äventyrs ändå skulle sätta sig i den mixade poolen, till ett ”lovligt byte”.

Fokus i frågan om trakasserier har kommit att kommit att hamna på lösningar som liberala feminister inte kan acceptera, som ”kvinnozoner”, ”kvinnopooler” och andra separatistiska lösningar där kvinnor och män inte ska umgås tillsammans. Att flytta på offren för att det bedöms omöjligt att få förövarna att sluta är att ge att upp inför problemet, inte att lösa det.

Tjejer ska inte jagas ner i ”tjejfållan” framför scenen, på ”tjejfritidsgården” eller i ”tjejpoolen”. De ska kunna stå och dansa över hela dansgolvet, gå utan rädsla över torget, och kunna bada på hela badet utan rädsla för övergrepp.

Lotta Edholm, (FP) oppositionsborgarråd och gruppledare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FeminismLiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev